Dell skviser ansatte i Sverige

Dell skviser ansatte i Sverige

Et tredvetalls personer fikk 24 timer på å akseptere en avtale om oppsigelse i Dell Sverige.

I henhold til opplysninger Computer Sweden sitter på dreier det seg om et tredvetalls personer som må slutte hos Dell Sverige. I sommer overtok ex-sjefen i Dell Norge, Michael Jacobs, roret i selskapet.

Selskapet vil ha det til å se ut som om en overenstemmelse mellom arbeidsgiver og de ansatte, men personer Computer Sweden har snakket med gir et helt annet bilde av saken. En ansatt sier at det hele kom som lyn fra klar himmel:

- Vi ble innkalt en etter en til samtaler med ledelsen. Der fikk vi en ferdig avtale som man hadde 24 timer på å akseptere.

- De tvinger ingen til å gå, men på tonen merker man at man ikke er ønsket, og hvem vil være igjen hvis man ikke er ønsket? Det fantes intet alternativ enn å akseptere.

Omgår lov om ansettelsesvern

Ifølge Computer Sweden dreier det seg i mange tilfeller om personer som har vært ansatt i Dell i lengre tid. I fagforeningen Sif er de klar over oppsigelsene og de ser svært alvorlig på saken. Åsa-Erga-Stenhammer, avtaleansvarlig for it- og telekomavtaler, er sterkt kritisk.

- Dette er veldig opprørende. Arbeidsgiveren forsøker å få det til å se ut som om bestemte personer ikke lenger kan tilbys arbeid og omgår loven om ansettelsesvern. Om det er slik at det ikke er arbeid til alle finnes det et lovverk som skal følges, sier hun.

Taus toppleder

En person som Computer Sweden har snakket med tror Dells avgjørelse kommer på grunn av tregt salg den siste tiden. Selskapet bommet for eksempel på den viktige rammeavtalen om servere hos Statskontoret.

Dells Sverige-sjef Michael Jacobs er ikke spesielt interessert i å snakke om hendelsene.

På spørsmål fra Computer Sweden om det er slik at 30 personer skal slutte i Dell, svarer han:

- Spørsmålet berører personer hos Dell og derfor vil jeg ikke kommentere, sier han.

Les også: Guffen utvikling for Dell

Les også: Fagbevegelsen - en rød klut for it-ansatte