Derfor styrtet russisk Mars-sonde

Derfor styrtet russisk Mars-sonde

Russerne har skyldt på USA. Men det var ikke der feilen lå ...

Denr russiske Mars-sonden Phobos-Grunt kom seg aldri til sin endedestinasjon. Den ble skutt opp 9. november, men så mistet russerne kontrollen over sonden. 15. januar landet den i havet her på Tellus.

En russisk kommisjon fra regjeringen har gransket styrten, og funnet ut at feilen ikke ligger hos amerikanerne likevel - visestatsminister Dimity Rogozin tidligere har påstått kontrollsenterets forbindelse med sonden ble brutt på grunn av påvirkning fra amerikanske radar-stasjoner.

Pentagon har avvist denne påstanden om sabotasje. Ifølge Wired er det heller ikke mulig å sabotere en sonde med radarstråler fra jorden.

Den russiske kommisjonen har ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti altså kommet med en helt annen konklusjon. Fiaskoen skyldes «en programmeringsfeil som gjenoppstartet to arbeidskanaler samtidig på en datamaskin ombord». Kommisjonen avviser også enhver form for ekstern påvirkning etter å ha testet om sonden var kapabel til å motstå de høyeste nivåer av elektromagnetisk stråling.

Hele denne situasjonen, inklusive Rogozins påstander om sabotasje, har avstedkommet selv om Russland samarbeider med USA om romfart. USA sender blant annet opp sine astronauter via russiske raketter.

Men Russland har ikke hatt veldig hell når det gjeler Mars. Alle 17 forsøk på å nå planeten har endt i fiasko. Sist i 1996, da russland mistet sin Mars-96-orbiter, skriver Comon.dk.