- Derfor tør ingen å kritisere Apple

- Derfor tør ingen å kritisere Apple

DEBATT: Peter Sunde, kjent fra Pirate Bay, skriver: Hvorfor er så mange berørt av Steve Jobs' død?

Steve Jobs er død, og over hele verden sørger folk over hans bortgang. At en person dør er selvsagt tragisk, spesielt for nære og kjære, men hvorfor har så mange utenfor denne kretsen blitt så berørte?

Apple, i dag verdens rikeste selskap, har gjennom Steve Jobs lyktes i å skape et nesten sektlignende forhold til sine kunder. Et par ganger i året presenterer selskapet nye og/eller oppdaterte produkter på et arrangement som mer og mer likner et vekkelsesmøte. Over hele verden følges disse møtene med sanntidsvideo og tilhørende referater fra teknologieksperter, ofte til og med i dagsavisene. Bedrifter har "Apple-vake", der de inviterer sine ansatte og deres venner til å sitte oppe til langt på natt for å få med seg nyhetene.

Media forholder seg nærmest ukritisk til oppdateringene og produktene, kanskje fordi man får de store massene mot seg om man skulle være kritisk. Selv ble jeg rammet av dette da jeg, i magasinet Forbes, advarte mot problemer jeg så med Mac App Store. Tusenvis skrev til meg gjennom sosiale medier og epost, opprørte over hvordan jeg kunne mistenke Apple, dette fantastiske selskapet som ikke vil noen noe vondt.

Apple har klart å fylle tomrommet etter den utdøende popstjernen. Deres lederstjerne, Steve Jobs, var frontfiguren, sangeren som alle ville være. De klassiske trekkene fantes hos ham: Suksess tross motvind, selvopptatthet, enorme monetære rikdommer og en like enorm medieinteresse for hans veldig hemmelige privatliv.

Samtidig får selskapet holde på, ukritisert. Apple samler inn mer og mer personlig - og unødvendig - informasjon om brukerne. Geografisk posisjon - til og med historisk - blir lagret på de nye telefonene. På nye Imac-maskiner kan man ikke bytte harddisken. Apple bryter lisensavtalene til de frie programmene de har bygget hele den nye plattformen på. Musikk, programmer og annet som blir kjøpt i selskapets Istores er sperret for bruk. De samme Istores som du som utvikler må benytte for å lovlig kunne finnes i Apples produkter, der Apple velger hvilke etiske retningslinjer som skal følges. Magasiner og kunstnere selvsensurerer seg nølende, for å bli publisert.

Og ikke nok med at alt nytt skal kjøpes og kontrolleres av selskapet: Nylig slapp de en skytjeneste, hvor brukerne skal laste opp sine gamle arkiver, så de også skal bli kontrollert. Mot betaling fra kundene. Knapt noen kritikk framføres.

I år begikk ti ansatte ved Apples fabrikk i Kina kollektivt selvmord, da de ikke kunne leve av månedslønnen på 900 yuan (cirka 800 norske kroner). Lønningene ble hevet med tredve prosent umiddelbart, og alle arbeiderne ble tvunget til å skrive under på en avtale der de (og deres familier) ikke kunne holde selskapet ansvarlig om de begår selvmord. Fra selskapets side hadde man dermed løst konflikten, og media sluttet å granske.

Les mer om Iphone 4s: Må vi skrike til telefonen igjen?

Da Steve Jobs døde valgte selskapet derimot å dedisere startsiden på sitt nettsted til ham. Kanskje et siste trekk fra pr-geniet Jobs selv, å selv etter hans død fortsette å skape sympatier for et ultrakapitalistisk selskap som tjener penger på å innskrenke vår frihet, mens vi hyller og betaler dem for hvert eneste fremskritt.

(Artikkelen er opprinnelig skrevet for svenske Pc för alla, og oversatt til norsk av Computerworld)