- Derfor trenger du Lotus Notes

- Derfor trenger du Lotus Notes

Notes er programmet som noen elsker å hate og andre rett og slett elsker. IBM-veteran Ron Sebastian forklarer hvordan det er mulig å tilhøre sistnevnte kategori.

Etter måneder med feberhøy debatt om Lotus Notes i Computerworlds spalter, kan vi i dag persentere et eksklusivt intervju med Ron Sebastian, hovedtaler på vårseminaret til Lotus Notes brukergruppe, som begynner i dag på Holmen fjordhotell i Asker.

Computerworld.no møtte Sebastian i går. IBM-veteranen har 28 år bak seg i selskapet og er teknisk assistent til IBMs sjef for Lotus-divisjonen, Mike Rhodin. Ett år før lanseringen av neste store Notes-oppgradering, Hannover, lover Sebastian store forbedringer.

- Den største forandringen blir at vi nå gjør hele utviklingen i utviklingsmiljøet Eclipse. I praksis betyr det at alle mulige typer applikasjoner kan integreres inn i Notes-grensesnittet, sier Sebastian.

Hele det nye grensesnittet er bygget med Eclipse, som er IBMs nye verktøymiljø for applikasjonsutvikling, bygget på åpen kildekode.

Openoffice

Computerworld.no får se demonstrasjoner på det nye grensesnittet, og vi kan bekrefte at endringene er store. Grensesnittet er grundig modernisert, med en langt bedre sammenkobling mellom typiske gruppevare-applikasjoner som epost og kalender, og med en rekke nye finesser, som trådkobling i eposthistorikk.

En nyhet er også at applikasjonene i Openoffice vil følge med Hannover-versjonen av Notes. Kontorprogamvaren tilgjengeliggjøres på brukermaskinene når serverprogramvaren installeres.

- Egentlig vil du ikke da trenge Microsoft Office, hevder Sebastian.

- Mer fleksibelt

Men den største gevinsten, ifølge Sebastian, er likevel at nye Notes vil helt andre muligheter for å integrere forretningsapplikasjoner. Selv Excel-dokumenter kan enkelt integreres i det nye Notes-grensesnittet som en omskrevet "plug-in".

- Ideen er å gjøre klientplattformen mer fleksibel. Enhver applikasjon kan intergreres med vårt Ecplise-verktøy, slik at sammenkjøringen mellom for eksempel kalender og epost og kundenes forretningsapplikasjoner bli langt mer sømløs.

Computerworld.no kommer tilbake med reportasje fra vårseminaret til Lotus Notes brukergruppe.

Les også: Microsoft tilbyr aktiv dødshjelp for Notes

Få med deg en av de hete debattene om Lotus Notes

Les også: Upresis synsing om Lotus