Dette er ADSL2+

Superraskt Internett over vanlige kobberlinjer er like rundt hjørnet. Vi har testet ADSL2+ fra Dataguard.

Akkurat som med vanlig ADSL er denne nye standarden en asynkron dataoverføring over den vanlige telefonlinjen din. Nedstrøms-hastigheten, altså hvor fort det går å laste ned data, er derimot mye høyere enn ADSLen du er vant til. Oppstrøms går det like fort (eller sakte om du vil) som med vanlig ADSL.

        

Selv om lokale forhold kan påvirke den reelle hastigheten du får, kan ADSL2+ gi deg opp til 25 Mbit i sekundet. Da må du ikke være mer enn 1.5 km unna den lokale telefonsentralen. Har du slett kabling eller bor lengre unna, vil du kanskje måtte ta til takke med noe mindre hastigheter. Du kan sende data fra deg i opp til 1 Mbps.

        

Installasjon og konfigurering er samme prosessen som for vanlig ADSL. En montør kommer hjem til deg, ordner linje og setter opp et modem. Telefonsentralen (en såkalt DSLAM) må være forberedt for den nye standarden før du kan få ADSL2+ installert hjemme hos deg.

Hvordan er det i praksis?

Å sitte på en 25 Mbit linje høres ut som pur lykke for Internett-entusiaster. Men det er ikke slik at hele Internett blir oppgradert bare fordi man har gått fra sugerør til hageslange ned til den lokale telefonsentralen.

 

Datatrafikken fra Internett skal gjennom få eller mange flaskehalser, alt ettersom, før den kommer helt hjem til deg.

        

Det du derimot kan være sikker på, er at med et ADSL2+ abonnement er det sjelden din linje som begrenser hastigheten. En annen fordel er at du trygt kan sette i gang store nedlastinger fra forskjellige kilder samtidig, uten å måtte bekymre deg for at den ene går ut over hastigheten til den andre.

        

Ferdig på sekunder

I opplevd bruk er vi storfornøyd med løsningen. Store nedlastinger fra servere med høy kapasitet, som Linux-distroer fra universitetene, går langt raskere enn tidligere. Det er likevel de små tingene man merker det på. Videosnutter, som for eksempel Peter Jacksons fantastiske video-blogg om innspillingen av den nye King-Kong filmen starter nå umiddelbart å spille.

 

Nedlastingen er ferdig lenge før du har sett ferdig videoklippet. Det er heller ikke lengre noen grunn til å bekymre seg over gigantiske sikkerhetsoppdateringer til Windows eller Mac, de er ferdige på minutter.

 

Å ha 5-6 parallelle Bittorrent-nedlastinger gående i bakgrunnen, uten at det påvirker surfing eller IP-telefoni, det er rett og slett en fryd.

        

Siden prisene stort sett ikke er direkte avskrekkende er dette en teknologioppgradering vi kan anbefale på det varmeste.