Dette betydde Steve Jobs for oss

Dette betydde Steve Jobs for oss

Den norske it-bransjen sammenlikner Steve Jobs med Ford, Gutenberg og Da Vinci.

Steve Jobs døde natt til torsdag av kreft, etter lang tids sykeleie. Likevel sjokkerer hans død hele verden. Computerworld har spurt noen nordmenn om deres syn på Jobs innflytelse på it-bransjen.

- Dette er trist, han var en av de aller viktigste i teknologiutviklingen de siste tiårene, sier Paul Chaffey, administrerende direktør i Abelia. Han mener en sammenlikning med noen av historiens klokeste hjerner er naturlig.

- Hva har Steve Jobs betydd for it-bransjen?

- Han er, sammen med Bill Gates, personen som har preget it-bransjen siden åttitallet. Han har vært med på to bølger. Den første var pc-en, eller ”stand alone” datamaskinen, som alternativ til de store systemene. Den neste bølgen startet med Ipod-lanseringen. Deretter har tjenester og maskinvare vært i et system, sier han.

- Det Apple gjør er ikke nødvendig teknologisk nytt, men det gjøres med en brukervennlighet som medfører at mange flere tar i bruk disse teknologiene. Det var ikke Apple som fant opp mp3-spilleren, men Ipod ble nærmest synonymt med det. På samme måte med Smartphone, den er heller ikke oppfunnet av Apple.

Se også:

- Han endret livene våre

Ingen ba om Apps

Det som, ifølge Chaffey, er Jobs unike bidrag til verden er sammensmeltingen av tjenester, brukervennlighet og hardware. Dette koblet til en sterk visjon som gjør at Jobs har turt å bevege seg inn på områder som ingen visste eksisterte.

- Det er veldig viktig. Apple har under Jobs ikke kjørt markedsundersøkelser for å spørre hva brukeren ønsker, de har tatt sjansen å bringe teknologien der kunden ikke vet at de ville ha det. Ingen hadde bedt om Apps før de kom.

Dermed har Jobs klart å endre brukeratferden vår i nye retninger.

- Jeg tror noen selskaper er sånn at de har evne til å være innovativ. Det er mer enn Jobs, det er et team, Apple er sammensetningen av noen av de smarteste hoder verden har.

Se også:

Steve Jobs er død

Kvalitet i produktene

- Hva er det beste produktet Jobs har gitt oss?

- Et utrolig vanskelig spørsmål. Selv bruker jeg Ipod og Ipad, men har Android-telefon. Likevel tror jeg at Iphone vil bli stående som det største enkeltgjennombruddet.

Chaffey påpeker at Apples telefon var nederlagsdømt på forhånd.

- Det var mange telefonanalytikere som mente Apple umulig kunne dytte Nokia vekk fra toppen. Telekombransjen skulle være er så annerledes enn it-bransjen, insisterte de. Nå vet vi at hvis Nokia kommer tilbake, det på Apples premisser. Rett og slett alle er preget av Iphonens revolusjon, og Jobs gjorde det på en tidspunkt få trodde det var mulig.

Ifølge har selskapets bevisste merkevarestrategi og profilering av personen Jobs bidratt til suksessen.

- Men jeg tror ikke du kan lure media, ikke over flere år. Apples popularitet henger sammen med kvaliteten i produktene og tjenestene, i tillegg til en god levering.

- Steve Jobs er ikke verdens fremste teknolog, men en tenker i forhold til kundesiden. Han er nyssgjerrig, og han tør å mene noe om hva brukerne kommer til å trenge, før de selv vet det.

Se også:

Steve Jobs - et kreativt liv

Som i naturen

Øyvind Solstad er kommunikasjonsrådgiver i Carat Norge, med tidligere fartstid i NRK Beta med sosiale medier, mobil og kundedialog som spesialområder. Han mener den rendyrkede stilen har bidratt mye til Apples suksess.

- Det som er best er at han gjør folk mer produktive og samtidig gjør det pent. Hvis du se på epost på en Iphone, spretter de opp akkurat som i naturen, Ting oppfører seg som i naturen, med skygger, hvordan de ruller ned og spretter tilbake, forklarer han.

Ifølge en historie ringte Jobs en person i Google, da selskapet kom med sin første app, og fortalte at den ene G-en i logoen ser rar ut.

- Noen ledere har denne blandingen av å være sinnsykt visjonær og å være opptatt av detaljene. Det er nettopp denne kjørlighet for detaljene som har gjort at at produktene er populære, sier Solstad.

Ville lære mer

Han sammenligner Jobs med Leonardo da Vinci, som var så opptatt av menneskets kropp at han stjal lik for å lære mer.

- Da Vinci ville male mennesket penere på bildene sine, ville lære mer. Veldig få mennesker er skrudd sammen på den måten.

Og han fortsetter:

- Nesten alt jeg jobber med er påvirket av ting som Apple har lagt. Jeg er veldig inspirert av renheten, Jobs har tatt bort alt som er unødvendig.

Han er ikke veldig bekymret for selskapet med det første.

- Steve Jobs fikk dødsdømmen for mange år siden og har vært klar at dette skulle skje. Han har bygget en bedriftskultur som kan bære det videre. Det er mange andre veldig gode i selskapet. Jonathan Ive, som har designet iPod, iPhone og iPad, har stor innflytelse.

Viser andre næringer veien

Torgeir Waterhouse, direktør internett og nye medier i Ikt-Norge, mener Jobs innflytelse er todelt.

- Han har bragt it ut av teknologilabben. Han har gjort teknologi til en sømløs del av hverdagen. Han hadde også viljen og evnen til å satse stort og vise andre næringer hvordan teknologi er avgjørende. Tenk film, musikk og digitalisering av ulike typer medier. Mange av dem ønsket ikke å være med på teknorevolusjonen. OK, sa Jobs, da lar vi brukerne fikse det selv.

Den viktigste beslutningen er ifølge Waterhouse da Jobs og Apple bestemte seg for å bli førende på mobile enheter.

- Men som rød tråd er at teknologien funker for brukeren. Han har flyttet teknologien nærmere brukeren. Det er også den største påvirkning for norsk it-næring: kvalitetsbruk i fokus, å løfte teknologi på et høyere nivå.

- Hva skjer med Apple uten han?

- Et godt spørsmål. Det vil forsette som ledende teknologiselskap, men hele teknologiverden kommer til å mangle den lille lederstjernen som han har vært, med den kompetansen og auraen han hadde. Han hadde ekstraviljen å hoppe inni det. It-bransjen kan få en periode den er mer forretningsrettet fremover.

Waterhouse sammenligner Jobs med store navn fra historien.

- Kanskje Jobs kan settes i samme kategori som Gutenberg? Trykkpressen er nok litt større enn Iphonen, men begge er drivkraft for et paradigmeskifte, avslutter han.