Dette kan Microsoft misunne Apple

Dette kan Microsoft misunne Apple

Avslutning av støtte for fire år gammel OS X Snow Leopard på trappene.

Det er sannsynligvis noen i Microsoft som kaster misunnelige blikk mot Apple om dagen. Oppdateringer til 2009-varianten av operativsystemet MacOS X Snow Leopard for Mac-pc-er avsluttes. Dermed har dette systemet praktisk sett nådd slutten av levetiden, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Apple har utsatt sluttpunktet for dette os-et i over et år. Mandag kom en ny oppdatering og fiks av Safari 5.1. Safari er nettleseren Apple leverer. Denne oppdateringen omfattet ikke Snow Leopard, og det er måten selskapet pleier si «det er slutt!»

Siste sikkerhetsoppdatering av selve Snow Leopard kom i september i år. Fortsatt driver dette os-et en av fem Apple-pc-er, eller rundt 1,5 prosent av alle verdens pc-er.

Ta et hint, OK?

For å legge til nye momenter i hintlisten, så tolkes det også som de to enda nyere Mac-os-ene Lion og Mountain Lion er på vei ut. De ble ikke sikkerhetsoppdatert i oktober.

Apple selv annonserer aldri støttepolitikken sin, men overlater til brukerne å ta hintet.

- Apple lever etter en egen regel som sier at kundene vil ta alle oppdateringer så lenge de kommer. Når oppdateringene slutter å komme, er det bare å stikke i Apple-butikken og kjøpe en ny dings, oppsummerer Andrew Storm, direktør for utvikling og drift i selskapet CloudPassage, til Computerworld US.

Glassklar er ikke alltid bedre

Mens Apple-kundene må tolke signalene, så er Microsoft glassklar uten at det hjelper så veldig.

Microsoft får fortsatt ikke får avsluttet støtten for tolv år gamle Windows XP uten kritikk. Selv om XP når sluttidspunktet om bare fire måneder, er det fortsatt operativsystem for en av tre Windows-pc-er. På grunn av populariteten til Windows, er det nesten den samme andelen som gjelder for alle verdens pc-er.

Skiftet til nyere Windows ser også ut til å ha stoppet opp, noe som tyder på at ved XP-sluttpunktet om fire måneder så vil så mange som en av fire pc-er i verden kjøre XP. Det mest skremmende med dette er at dette kan bli en massiv plattform for sårbarheter som kan brukes til å angripe andre pc-er etter noen måneder uten støtte.

Utsatt

Microsoft har allerede forlenget levetiden for XP, det vil si fortsatt støtten for oppdateringer og plastring av sårbarheter i over to år.

Nå appelleres det fra flere hold om å forlenge støtten igjen. Ikke bare av hensyn til sikkerheten i verdens it-systemer, men også som en bibelskinnspirert påminner om at selskapet aldri igjen skal slippe en Windows-versjon like svak som Vista.

Det spørs om det hjelper. Microsoft har ikke gitt noe tegn om at de vil revurdere sluttpunktet for Windows XP. Sannsynligvis fordi alle «endelige» sluttpunkt etter dette dermed heller ikke ville blitt tatt på alvor.