Dette skjer i år

Dette skjer i år

Kinesisk storsabotasje, Linux kaprer markedsandeler og nettsamfunnene får voksesmerter.

Spådommene skyller over oss. Her følger et løst sammensurium av prognoser om neste år, etter at analytikere, leverandører, konsulenter og nerder har sagt sitt.

XP holder stand

Microsoft vil annonsere at selskapet vil ha Windows XP tilgjengelig ut hele 2008, og ikke bare fram til 30. juni. I september 2007 ble XP-stansen utsatt fra januar til juni, etter massive innsigelser fra bedriftskunder. Mange har også sagt at de vil vente med å gå over til Windows Vista, og de får ikke hastverk i 2008, heller.

Det er også ting som tyder på at Mac er på framvekst i bedriftsmarkedet. Se ikke bort fra at Iphone-bølgen kan bidra til enda sterkere Mac-vekst.

Hvem hacker hvem?

Kinesiske hackere vil forårsake en større internasjonal hendelse ved å kompromittere forsvars- og/eller sikkerhetssystemene til et annet land, tror eksperter IDGs nyhetstjeneste har rådført seg med. Klassifiserte dokumenter vil bli lekket og beskyldningene vil hagle på høyt nivå. Det kan gå stygt utover det politiske verdensklimaet i en periode.

Grønnere it

Grønn it blir en bærekraftig forretningsmodell. Det blir et økonomisk press for mer miljøeffektive datasentre og kontorer.

Miljøspørsmål (flere overraskende værhendelser og alarmerende rapporter) fortsetter å dominere den internasjonale agendaen, sammen med en delvis svakere økonomisk utvikling. Både i næringslivet og privat vil derfor alt som kan "redde planeten" påvirke oss. Den viktigste internasonale drivkraften for nye og grønnere reguleringer i 2008 vil være EU.

Nettverksevolusjon

Mobile nettverk åpnes opp for håndsett, utstyr og applikasjoner utenfor "porten", og vil i stadig større grad tilby trådløsnett og en rekke andre stedsbaserte tjenester. Medieinnhold, søk, sosiale nettverk og netthandel glir naturlig inn i den "mobile hverdagen". De viktigste merkevarene sinm kjennetegner utviklingen er Apples Iphone og Googles Android.

Mer Linux

Mens Vista humper seg sakte inn i bedriftene, gjør Linux store innhogg både i næringslivet og offentlig sektor. Samtidig bli Linux mer attraktivt også blant forbrukerne, gjennom tiltak som Open Handset Alliance og Googles Android-plattform, som bygger på Linux-kjernen.

Voksesmerter i nettsamfunn

Sosiale nettverk invaderer bedriftene, uansett om it-avdeligen liker det eller ei. Et eksempel er selgernettverket salesforce.com, som lar selgere dele på informasjon og salgstall. Endringene skjer på enkeltpersoners premisser. - Vi er sosiale vesener. Vi liker å se hva våre bekjentskaper holder på med, sier Konstantin Guericke, gründer av Linkedin og direktør i Jaxtr.

Men nettsamfunnene må rydde opp i personvernspørsmål. Bråket om brukersporingen i Facebook blir neppe det siste eksemplet på grove overtramp. Det er sannsynlig at utviklingen vil føre til strengere lovregulering på området, særlig i USA.

Skiller viskes ut

Skillene mellom forbrukere og bedriftsbrukere blir utydeligere, noe de sosiale nettverkene illustrerer. Nye dingser kommer seg inn på kontorene, med påfølgende utfordringer for it-avdelingene, som skal sørge for samspill og sikkerhet. Nye sikkerhetstrusler er knapt en spådom, det er bare på fastlå at alle de nye teknologiene vil invitere til nye og oppfinnsomme former for angrep og svindel.

Nye oppkjøp

Nye oppkjøp, men hvem kjøper hvem? Monolittene bretter seg ut. IDC har spådd at Salesforce.com vil bli kjøpt, et annet tips er Palm, og mange tror Microsoft vil kjøpe RIM, de som står bak Blackberry. Og hvem kommer Oracle til å kjøpe i 2008?

Også her hjemme i Norge kan vi vente større oppkjøp. En åpenbar kjøper er EDB, som ønsker seg såvel finske Tietoenator som danske Kommunepartner og Statoilhydros datterselskap IS Partner. Også i telemarkedet kan vi vente fortsatt konsolidering.

Virtuelle skrivebord?

Mange har sett virtualisering i krystallkulene, men i 2007 har dette femonenet stort sett dreid seg om servere.

Mange husker "tynn klient" som en stor hype fra årtusenskiftet. Er dette så tynn klient 2.0? Ifølge enkelte eksperter er det mer mat i den nye ideen om "få mest mulig ut av applikasjonene", andre vil betrakte denne spådommen med en solid porsjon sunn skepsis.

Valg

Det er presidentvalg i USA, med langt flere elektroniske stemmer enn sist. Oppslutningen blir trolig stor denne gangen, et stalltips er derfor nye skandaler rundt stemmeopptelingen. IDG i USA tror forøvrig at den nye presidenten vil hete Barack Obama.