Dette er Xbox 360

Dette er Xbox 360

Lurer du på hva all hypen dreier seg om? Her er det du trenger å vite om Xbox 360.
 

Endelig nærmer det seg norsk lansering av neste generasjons spillkonsoll fra Microsoft. 2. desember skjer det og Xbox 360 vil bli tilgjengelig i to forskjellige Xbox 360 leveres i to varianter, «Core system» og «System». (Klikk for større bilde)utgaver. Den rimeligste varianten kalles «Core system» og leveres uten harddisk for 2 595 kroner. Den andre modellen kalles «System» og leveres ferdig rigget med en harddisk på 20 gigabyte. I tillegg følger det i denne pakken med et hodesett, kabel for HDTV-tilkobling og en trådløs håndkontroller. Denne kan pakken vil koste 3 395 kroner.  

 

Hvis du kjøper «Core system»-utgaven og angrer deg senere er det greit å vite at det er mulig å oppgradere med den ved å kjøpe en harddisk senere.

Råtass

Microsoft har laget en gjennomtenkt maskin som tilbyr det meste hvis du velger den råeste utgaven. Trådløse håndkontroller og støtte for trådløst nettverk er gode eksempler. Likevel er det innmaten som fenger mest.

 

Microsoft har droppet standardkomponent-strategien fra forrige generasjon og implementert spesialisert elektronikk. Prosessoren er denne gangen laget av IBM og basert på tre separate prosessorkjerner som alle kan utføre to instruksjoner på én gang. Disse kjernene er alle i stand til å kjøre med en klokkefrekvens på 3.2 GHz, noe som gir et enormt løft i forhold til dagens PCer.

 

Av internminne har konsollen 512 MB RAM som er tilgjengelig for både GPU og CPU. Minnet er åtte ganger kraftigere enn den originale Xbox.

 

I tillegg byr Xbox 360 på en avansert grafikkprosessor fra ATI som kjører på 500 MHz og har 10 MB dedikert grafikkminne. For å lage skjermbildene raskt kan den tegne opp 500 millioner triangler i sekundet, noe som er fire ganger så mye som første generasjon Xbox. Den skal også takler 48 milliarder shader operations i sekundet for å fargelegge objekter.

 

Kort og godt betyr disse tallene at Xbox360 vil kunne tilby en langt bedre spillytelse hva vi er vant til på dagens konsoller.

 

Mer en spill

Spillkonsollen kan jobbe som en «extender» eller «medialink» for Windows XP Media Center Edition. Det betyr at den kan jobbe opp mot en PC plassert i et annet rom for å presentere digitalt innhold som film, bilder, musikk på TVen.

 

Xbox 360 kan også fungere som en medialink for film, bilder og musikk. (Klikk for større bilde)

 

Den nye fjernkontrollen til Xbox 360 kan benyttes for å kontrollere både TV (skifte kanal, justere volum etc.) og spillkonsollen ettersom den er utstyrt med A, B, X og Y knappene vi finner på håndkontrollene. Den er også utstyrt med en «Rec-knapp», slik at den kontrollerer opptak via PCens TV-tuner. 

 

Mer informasjon om disse mulighetene finner du her.

 

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter er Xbox 360 utstyrt med tre standard USB-kontakter (to i front og en på baksiden). Har kan man koble til en rekke ulike enheter som digitale kamera, MP3-spillere og alt mulig annet stæsj. Som hos forrige versjon finnes også en Ethernet-kontakt (10/100 Mbps) på baksiden for tilkobling av kablet nettverk. For deg som er lei av kablet nettverk støtter maskinen nyere WLAN-standarder., men trådløst nettverkskort må kjøpes som ekstrautstyr og kobles til via USB.

Klar for HDTV

Xbox 360 er selvsagt i stand til å vise høyoppøselige skjermsignaler, Xbox 360 «System» leveres med kabel for tilkobling til HDTV. (Klikk for større bilde)noe annet hadde vært merkverdig for en spillkonsoll som skal leve i mange år fremover. Det er satt som et krav at alle spill som utvikles for Xbox 360 må kunne skalere formatene 720p (1280x720 piksler) og 1080i (1920x1080 piksler). Bokstaven bak tallet som angir oppløsningen, viser til hvordan bildet tegnes opp. P står for progressiv skanning, I står for interlacing. Spillene skal også være optimalisert for visning i16:9-format. Dette betyr ikke at du må ha en HD-klar bredformatskjerm for å ha glede avXbox 360, men det vil utvilsom se bedre ut hvis du har det.

Bedre spillopplevelser på nett

Om det er ett område hvor Xbox 360 trumfer ut Sony PlayStation 3 kan det være spillopplevelsen på nett – Xbox Live. Det beste ordet for å beskrive den nye infrastrukturen her er organisert.

 

Xbox Live startes via aktiveringsknappen som er plassert i midten av håndkontrolleren. Denne er alltid er tilgjengelig, selv når spillene lastes inn. Profilene her inne er delt inn i to kategorier: offline og online. Den samme profilen kan benyttes for hvert spill, noe som gjør det langt enklere å lagre ulike nivåer underveis.

 

Online-profilene har en lett tilgjengelig kompisliste og et meldingsvindu som gjør det enkelt for brukerne å kommunisere med hverandre, selv om man spiller helt for seg selv. Som hos den orginale Xbox er det mulig å sende muntlige beskjeder til andre, noe som gjør det enklere å koordinere spillingen.

 

Abonnenter på Xbox Live «Gold» vil få gleden av utvidede muligheter til å finne spillepartnere og bedre tilbakemeldingsmuligheter på motstanderne sine.

 

Skal vi sette fingren på noe er det litt mange menyer og parametre å forholde seg til. Og planlegger du i det hele tatt å spille Xbox 360 Live anbefaler vi at du velger toppmodellen som gir deg et bedre utgangspunkt.

Bakoverkompatibilitet

Microsoft har hevdet at Xbox 360 skal være kompatibel med alle spill laget for første generasjon Xbox og tilføre en bedre visuell kvalitet ved hjelp av 4x anti-aliasing og oppskalering til en oppløsning på 720p.

 

Halflife 2 er klar for Xbox 360

 

Når det gjelder kompatibiliteten er på gamle spill er dette imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Microsoft har også satt opp en liste med 212 spill laget for den forrige versjonen av Xbox som er kompatible med Xbox 360. På denne listen finner vi for eksempel Dead or Alive 3, men ikke oppfølgeren Dead or Alive Ultimate. Blant tittlene som mangler er også Splinter Cell, Burnout og Soul Calibur II. Noen gamle spill krever også at du laster ned en patc for å spille dem på nettet, dette gjelder blant annet Halo 2.

 

Her er listen over gamle spill du kan bruke.

Foreldrekontroll

Xbox 360 kan potensielt komme til å endre debatten rundt voldelige dataspill.  Konsollen inneholder et robust kontrollsystem som gir foreldrene mulighet til å bestemme hva slags spill barna får tilgang til. Ved bruk av passord i familieinnstillingen kan du begrense tilgangen til både spill og DVD-filmer basert på systemet med regionale sensurbestemmelser. Her kan man også regulere tilangen til Xbox-Live.  

Skreddersy, ikke bygge om

Microsoft ser ut til å ha missforstått sjarmen med å skreddersy Xbox. I stedet for å la brukerne oppgradere til større harddisker etc. er det kun mulig å gjøre kosmetiske endringer på 360-versjonen. Det er imidlertid svært lite spennende å bytte deksel på en spillkonsoll. Vanskelig er det også. For å fjerne toppdekslet må man rive det av toppen av konsollen på en heller udelikat måte. Lyden dette resulterer i kan vekke bekymring for enhver som har betalt i dyre dommer, men plastikken ser ut til å være solid nok til at dette kan gjøres utallige ganger.

 

Til forskjell fra førsteutgaven, som stort sett bestod av vanlige PC-komponenter, skal det ifølge Microsoft være umulig å hacke Xbox 360 ved å sette inn mod-kretser for å kjøre piratkopierte spill og annet usignert innhold. En integrert sikkerhetsbrikke i maskinen skal i det minste gjøre dette svært vanskelig.  

 

Microsoft har også utviklet et sikkert grensesnitt for tilbehøret, slik at produsenter som ønsker å utvikle eget tilbehør må betale lisenspenger til Microsoft. Tidligere trengte produsentene kun å betale lisens til Microsoft hvis de ønsket å benytte Xbox-logo på produktene.   

 

Mer informasjon om Xbox 360 finner du her.