De mest irriterende dataprogrammene

De mest irriterende dataprogrammene

Her er programmene som bidrar til høy puls og flygende tastaturer. Er du enig?

De installerer ikoner, de ypper seg i trynet ditt med uviktige varsler, og de forlanger at du oppdaterer og tar omstart minst tre ganger i uka. Vi har alle brukt disse programmene, og det gjør vondt hver eneste gang.

Våre amerikanske kolleger i PCWorld.com har kåret de mest irriterende og plagsomme applikasjonene på nettet. Har du lignende erfaringer? Fortell oss om dem, og hvorfor du mener programmene fortjener en plass på lista!

Makan til mas!

De installerer seg selv, og markerer territoriet sitt med ikoner. De blinker distraherende, uvesentlige advarsler på skjermen foran deg. De krever at du installerer den nyeste oppdateringen, og de nekter å ta nei for et svar. Til slutt gir du opp og installerer oppdateringen, og dermed tvinges du til å kjøre omstart. De peser deg støtt for at du skal oppgradere til betalingsversjonen. De sender deg søppelpost. De trygler deg om å registrere deg, og de plager deg fra vettet i nettleseren.

Vi har alle opplevd irriterende apps, faktisk kommer noen av dem ferdig installert på nye pc-er. Våre kolleger i USA har gjort noen uformelle undersøkelser blant pc-brukere, og kommet fram til en liste over de syv verste forbryterne, i vilkårlig rekkefølge.

iTunes

iTunes ser og føles bra ut, men applikasjonen er notorisk stor og oppblåst, og tar en evighet å starte. iTunes Store er også tung og klumpete, og har det samme problemet med uendelig lange innlastingstider.

Men det som virkelig er smertefullt, er Apples inngjerdede løsning for media og avspillere. Apple har lang historie med å knytte iTunes musikk og video til Apple-produkter, som gjør det vanskelig å kjøpe musikk og video fra Apple og spille det av på andre produkter enn Apples egne. Selv om Apple har løsnet litt på monopolprinsippet når det gjelder musikk de siste årene, gjør ikke selskapet rare innsatsen for at dette skal fungere med ikke-Apple-produkter.

Når det gjelder video, lever Apple i den mørke middelalder hva DRM (Digital Rights Management) angår. Forsøk bare å kjøpe et tv-program eller en film på iTunes og spill det av på et hjemmekinosystem som ikke er laget av Apple.

Aldri før har vi sett en applikasjon som trenger så mange oppdateringer. Nesten hver eneste uke sitter vi og ser på en "vennligst oppdater meg"-skjerm isteden for å høre på musikk eller se video. Hvis du avslår å oppdatere, kommer skjermen tilbake like nådeløst som en hærskare zombier. På toppen av dette bruker Apple oppdateringer som en gylden mulighet til å snike inn installeringer eller oppdateringer til andre ting – som nettleseren Safari og QuickTime media player – og håper at du trykker på startknappen uten å velge vekk disse først. Temmelig smakløst, Apple.

LES OGSÅ:

Nettbrukere ser Googles logo hvert 9. minutt

Adobe Reader

For en applikasjon som vi egentlig ikke bruker så ofte, krever Adobe Reader jaggu mye oppmerksomhet og vedlikehold. Programmet plager oss stadig med oppdateringer, slik at Adobe kan legge til flere obskure dokumentfunksjoner, som vi aldri kommer til å bruke.

Oppdateringene går ikke alltid så bra heller.

- Det irriterende lille ikonet popper opp på oppgavelinja til stadighet, og jeg har forsøkt å laste ned oppdateringen, men den har feilet gjentatte ganger, forteller Nir Gryn fra New York.

- Nå ignorerer jeg det for det meste, men jeg skulle ønske installeringen gikk bra slik at jeg kan jobbe videre i fred. Og det er begrenset hvor lenge det hoppende ikonet nederst på oppgavelinja lar seg ignorere uansett, sier Gryn.

Reader er en uhøflig gjest selv når det ikke griner etter oppdateringer.

- Det virker som de alltid legger startikoner på oppgavelinja selv om jeg ber dem om å la være, sier Anne Hellmich fra Wisconsin på PCWorlds Facebook-side i USA.

Du kan så klart bruke en alternativ PDF-leser, men da kan det hende du ikke greier å åpne filer som ble laget i siste versjon av Adobe Acrobat.

RealPlayer

Det gikk et kaldt gufs av skrekk gjennom redaksjonen her i Oslo bare ved tanken på navnet RealPlayer, og vår ærbødige redaktør Bjørn forteller med skjelvende stemme at dette programmet til og med klarte å stjele penger fra kontoen hans ved en anledning.

I sin tid var RealPlayer en populær mediespiller, men programmet var ekstremt hissig på å prakke på deg betalingsversjoner og Rhapsody musikkabonnementstjenester som kom hoppende ut fra alle hjørner på nettsiden. RealPlayer ønsker av hele sin kode å være din favorittspiller på pc-en, og programmet er langt fra sjenert når det gjelder å pese deg for dette privilegium. Det virker heldigvis som om RealPlayer har skutt seg selv i foten med denne praksisen, og mediespilleren er ikke på langt nær så populær lenger.

Folkene hos Real.com har tatt dette til etterretning, og det er visstnok blitt enklere å laste ned gratisversjonen av programmet, som før var gjemt dypt i nettsiden. Maset med tilbud om RealNetworks-betalingstjenester er også tonet ned en smule. Men frykten henger i veggene her, og det er et stykke igjen før vi gir dette programmet et godkjent "ikke irriterende"-stempel. Og selvsagt finnes det alternativer.

Digital Livsstil