HDMI synger på siste verset

HDMI synger på siste verset

Den nye HDBaseT alt-i-en kabelen kan bety slutten for HDMI-standarden.

HDBaseT-kabelen kombinerer audio- og videosignaler, USB, nettverkstilkobling og strømtilførsel i en og samme kabel, og vil sannsynligvis erstatte HDMI når den kommer i butikkene senere i år, skriver den engelske avisen Telegraph.

En samarbeidsallianse mellom Sony, Samsung, LG og Valens står bak utviklingen, og alliansen håper å gjøre HDBaseT til den nye standarden ved å samle alle de vanligste tilkoblingene i hjemmet i én kabel.

LES OGSÅ:

GUIDE: Stue-pc mer aktuelt

Lang kabel

HDBaseT skal kunne føre signaler i kabellengde på opptil 100 meter, sammenlignet med bare noen få meter for HDMI-kabler og 15 meter for DisplayPort-kabler. HDBaseT kan samtidig overføre strøm på opptil 100W, som skal være nok til å drive en TV direkte fra en annen enhet. Det skriver nettstedet Thinq.co.uk.

Selv med dagens spesifikasjoner har HDBaseT samme båndbredde som HDMI 1.4, og alliansen hevder at teknologien fint overfører videosignaler på 1080p så vel som stereoskopisk 3D.

LES OGSÅ:

TEST: A.C. Ryan Playon!HD: Bare lekker?

Raske signaler

Kabel-spesifikasjonen støtter foreløpig 100Mb/s Ethernet-tilkobling, men alliansen hevder at HDBaseT vil bli skalerbar opptil 1Gb/s i framtiden. Kabelen støtter også videooverføring opptil 10,2Gb/s, men kan teoretisk skaleres opptil 20Gb/s, skriver Thinq.

HDBaseT-alliansen forklarer behovet for å kombinere alt i en universell kabel med at det vil "muliggjøre at et nettverk av kilder – som digitale videoopptakere, Blu-ray-spillere, spillkonsoller, pc-er og mobile enheter – kan kobles direkte til displayer på flere steder."

HDBaseT-teknologien er kompatibel også med dagens nettverksledninger, Ethernet-kabler (Cat5e/6 LAN) og RJ-45-tilkoblinger, hevder utvikleralliansen.

Alliansen anslår at HDBaseT kommer i butikkene frem mot høsten, men at standarden først vil slå inn for alvor et stykke ut i 2011.

LES OGSÅ:

500 Mbps over strømnettet

Digital Livsstil