Norsk ungdom digger teknologi

Norsk ungdom digger teknologi

Tro det eller ei: Ungdommen nå til dags er akkurat som før. Men verktøyene er ferske.

Digger du teknologi? Synes du teknologi er helt greit, eller bryr du deg ikke?

24 prosent av norsk ungdom velger å si at de digger det. 40 prosent sier de gjerne bruker det uten å elske det, mens seks prosent mener teknologi er bortkastet tid.

Dette viser en omfattende undersøkelse gjennomført av MTV. Tv-kanalen har i undersøkelsen «Circuits of cool» forsøkt å finne ut hvordan ungdommen nå til dags forholder seg til teknologi. I 18 forskjellige land har tv-kanalen spurt over 18 000 ungdom i alderen 14 til 24 om deres holdninger til teknologi.

Og en av hovedkonklusjonene i undersøkelsen er egentlig akkurat som ingressen til denne saken sier: Ungdommen nå til dags er akkurat som ungdommen var før. Men verktøyene har endret seg.

Utfyller behov

Målet er simpelthen å tilfredsstille klassiske basisbehov man kan finne i Maslows behovspyramide, men sammenliknet med for 20 år siden har den selvrealiserende dagboken har måttet vike for bloggen. Og det sosiale aspektet med å sende lapp i klassen har blitt byttet ut med tekstmelding. Snittet av ungodmmer elsker ikke teknologi, teknologien bare er der - som en slags selvfølge.

- Teknikk har blitt verktøy for å håndtere daglige behov, sier nordisk forskningsdirektør Madeleine Thor i MTV, som omtaler det hele som en kommunikasjonseksplosjon.

Eksplosjon er et passende ord i denne sammenheng. Faktisk oppgir 37 prosent i undersøkelsen at de får så mange chat-vinduer på datamaskinen at de kommer ut av telling. Like mange mener de kan bli bedre kjent med venner via epost eller chatting.

MTVs oppnevnte ekspertpanel, bestående av tre 16-åringer og én 19-åring, bekrefter tendensen om at teknologi tas som en selvfølge i Norge. I undersøkelsen er ikke det å bruke internett en gang på topp ti-lista over interesser, der ting som "henge med venner", "se på tv" , "slappe av", "spise" og "lytte til musikk" regjerer.

- Det hender jo at jeg ser på tv eller lytter til musikk via internett. Så det er på en måte inkludert i de punktene, sier Simen Aarset (16).

Når ungdommen først er på nett, gjennomfører 78 prosent som regel søk, 77 prosent bruker sosiale nettverk, 74 prosent laster ned eller lytter til musikk, mens 69 prosent holder seg à jour med nyheter og filmer. På helt andre enden av skalaen er det kun seks prosent som bruker nettet til ip-telefoni, 15 prosent tar del i forum eller på chattesider, mens 23 prosent blogger.

Det er særlig sider som søkemotorer, eller sider venner anbefaler, som besøkes.

TEKNOLOGI ER SELVFØLGE: Madeleine Thor, Nordisk forsknignsdirektør for MTV, forteller at ungdommen bruker teknologi uten å tenke over det. (Foto: Leif Martin Kirknes)

Sms-brudd uglesett

Når det gjelder sosiale nettverk, lynmeldinger og epost, har det blitt en måte å flørte på, samt en måte ytre meninger og følelser. 66 prosent av norsk ungdom oppgir for øvrig at de går rett på nett etter å ha kommet hjem fra skole eller arbeid. Og 29 prosent sier de kan snakke om flere ting via epost og chatting, enn hva de kan i det virkelige liv.

- Ungdommen føler at de kan ta opp tøffere ting over nett, at det får mindre konsekvenser, sier Thor.

Det gjelder like fullt ikke alle saksområder, skal vi tro MTVs kommentatorpanel. Når Computerworld spør om det er akseptabelt å slå opp over Facebook eller sms, får vi kontant beskjed om at dette fremdeles er slikt man gjør ansikt til ansikt.

- Å slå opp via sms blir sett på som drøyt, sier Madeleine Hansen (16), og får bred aksept fra resten av panelet.

Og denne holdningen kan tilsynelatende stemme godt overens med den generelle kommunikasjonsholdningen til den norske ungdommen.

Det har seg nemlig slik at 80 prosent, om de skulle velge, foretrekker å holde kontakten ved å møte folk ansikt til ansikt. 10 prosent foretrekker sms, fire via chatting, tre holder kontakten via fysisk snakking i mobil mens én prosent foretrekker epost.

Norsk ungdom har i snitt 60 venner, 19 flere enn verdenssnittet. Av disse er ni ansett som bestevenner, 35 ansett som ikke-så-nære-venner og 16 internettvenner de aldri har møtt i virkeligheten.

Snittet i verden er 41 venner: Seks bestevenner, 26 vanlige venner og ni nettvenner.

Faktisk har norsk ungdom ifølge undersøkelsen flest venner i Europa.

I verdensammenheng ruler Brasil, India og Kina på vennetoppen, etterfulgt av Norge. Det er også disse topp-tre-landene som har flest ungdom innen den kategorien som elsker teknologi.

Digital Livsstil