Parabol trues av bakkenettet

Parabol trues av bakkenettet

Det er først og fremst parabol-tv som får konkurranse når det digitale bakkenettet lanseres i høst, ifølge eksperter. I dag legger tv-distributøren Rikstv frem sin programpakke.

I september og oktober i år er det digitale bakkenettet i full sving i store deler av Norge. På en pressekonferanse i dag annonserer tv-distributøren kanaltilbudet som det nye bakkenettet starter opp med.

Det er fremdeles mange norske husstander som ennå ikke er tilknyttet noen form for betal-tv. Når det analoge bakkenettet slukkes i løpet av en periode på et par års tid, vil alle disse måtte ta stilling til hvilket digitalt tv-tilbud de vil ha. Betal-tv-aktørene vil kappes om hundretusener av nye kunder og gamle betal-tv kunder vil få nok en aktør å velge i.

- Jeg tror vi vil se en konkurranse om de beste tilbudene og den beste prisen, mellom bakkenettet og kabel- og satellittleverandrøene, sier førsteamanuensis Tanja Storsul ved Institutt for Medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Norges Televisjon setter digital bakkerekord

Storsul har spesialisert seg på digitaliseringen av det norske mediemarkedet, og har også fulgt utviklingen i andre land som allerede har rullet ut et digital bakkenett. Erfaringene fra disse landene viser at det er først og fremst parabol-tv som får merke konkurransen fra bakkenettet.

- Vi har sett at en god del nøyer seg med et litt mindre tilbud til lavere pris og bytter til bakkenettet, sier hun.

Kabel mindre sårbar

Kabeloperatørene er trolig langt mindre sårbare. Muligheter for å ha både bredbånd, telefon og tv i samme kabel er nok en viktig årsak til at kabelkundene er mer stabile. Dessuten har de ofte tatt en investering med å tilrettelegge for kabel.

Introduksjonen av bakkenettet vil ikke påvirke en kabeloperatør som Get i det hele tatt, tror administrerende direktør Gunnar Evensen.

- Vi har forberedt oss veldig lenge med å utvikle vår digitale tv-plattform. Det er veldig viktig for kabelselskap og andre distributørene i markedet å få en sterk plattform som utnytter de fordelene som ligger i kabel. For oss har det vært viktig å utvikle dette slik at kundene våre blir fornøyd. Bakkenettets inntreden har påvirket oss mindre. Men det skjerper alle aktørene når det kommer en ny spiller på banen, sier han.

Det kan også virke som om det har vært en større barriere å skaffe seg satellittmottaker enn det man har trodd, ifølge Storsul

- I Sverige har vi også sett at de vi har antatt er de minst betalingsvillige kundene, de som ikke allerede har skaffet seg kabel eller satellittmottaker, er de som er minst interessert i flere tv-kanaler. Likevel er det veldig mange av disse som har blitt abonnenter på betal-tv tilbudet til bakkenettet.

- Det betyr at det finnes et ønske om å se flere kanaler, sier hun.

Canal Digital tilbyr både kabel-tv og parabol-tjenester. Toppsjef Svein-Erik Davidsen er enig med Storsul i at det er først og fremst parabolmarkedet som får merke konkurransen fra bakkenettet.

- Konkurransen vil stå mye mellom bakkenett og parabol. Det vi gjør her er å gjøre det vi alltid har gjort. Vi jobber med å ha det beste tilbudet på innholdssiden, sier han.

Nye kunder

Han tror ikke at de vil miste mange parabolkunder som de allerede har. Den mest spennende kampen står om de nye kundene.

- Det er vel en 400 000-500 000 husholdninger igjen som bare har vanlig takantenne. Det er det som er potensialet. Det vil bli konkurranse om disse, men også en gedigen mulighet til å skaffe seg flere kunder, sier Davidsen.

Storsul tror at mye kan bli klarere når Rikstv presenterer sitt kanaltilbud. Mye vil avhenge av dette.

- Noe av ulempen med det norske satellittmarkedet er at de kjører en strategi om eksklusivt innhold, hvor man velger mellom TV 2 og TV 3. I kabel får du begge deler.

Verken Davidsen i Canal Digital eller Evensen i Get har tro på noen priskrig i betal-tv-markedet. Aktørene vil kjempe med innholdstilbud, ikke pris.

Men hva med brukerne som lurer på hva de skal velge? Det er ikke enkelt for et borettsalg eller et sameie å vite hva de skal gjøre.

- Jeg tror man må definere behovene sine. Hvis behovene er slik at du vil ha et bredt kanaltilbud, og muligheter for triple play, noe bakkenettet ikke har, er det ingen grunn til å vente, sier Storsul

Hvis ønsket derimot er å redusere prisen og ikke ønsker å binde borettslaget til felles løsninger, kan det være en grunn til å vente, mener hun. Det handler om å være bevisst på hvilke behov man har, både som privatperson og i borettslag.

- Bakkenettet vil være en veldig god løsning for veldig mange. Men det er muligens enda bedre for privatboliger enn større boligsameier eller borettslag, sier hun.