Skattejakt med GPS

Skattejakt med GPS

Geocaching har i løpet av de siste årene oppnådd en fantastisk utbredelse over store deler av verden.

Geocaching er en høyteknologisk skattejakt som bygger på elementer fra orienteringsløp og vandring, hvor eventyrlystne folk leter seg frem til skjulte poster ute i naturen ved hjelp av gps. Når man har funnet en geocache som noen andre har gjemt, deler man opplevelsen med andre på nettet.

Internasjonal sport

Sporten oppstod for rundt ti år siden, da det amerikanske militæret sluttet å forvrenge sivile gps-signaler. Da forvrengningen opphørte i mai 2000 gikk presisjonen på sivile gps-signaler opp fra +/- 120 meter til rundt 15 meter. For å feire denne begivenheten og teste presisjonen på gps-signalene, ruslet amerikaneren David Ulmer ut i skogen i Oregon, hvor han gjemte en boks. Han annonserte gjemmestedet på en nyhetsgruppe for satellittnavigasjon på internett, og boksen ble funnet av Mike Teague dagen etter.

LES OGSÅ:

TEST: Stortest av GPS-er - Trygt frem uansett hva du velger

Deretter gikk det slag i slag, og i løpet av kort tid hadde folk begynt å gjemme bokser i New Zealand, Chile og Australia, og fenomenet spredte seg raskt rundt omkring i hele verden. Nettstedet Geocaching.com ble lansert 10. september 2000, da med 75 cacher. Sporten Geocaching var født, og feirer i år 10-års jubileum.

Det er i dag over 1,2 millioner aktive geocacher rundt omkring i verden, og omkring 4-5 millioner mennesker som driver med sporten, ifølge geocaching.com sine nettsider. Den første geocachen i Norge ble gjemt i Bergen i 2001, og i dag er det tusenvis av geocacher gjemt rundt omkring i Norges land.

Håndholdt gps eller mobiltelefon

Alt som kreves for å drive med sporten er en håndholdt gps, og for eksempel Garmin selger gode gps-er fra litt over 2000 kroner i Norge. Man kan også klare seg godt med en hvilken som helst telefon med innebygget gps. Selskapet Groundspeak, som står bak geocaching.com, har en gratis offisiell geocaching-applikasjon til både Android og iPhone, mens fullversjonen koster 55 kroner. For Android kan man også bruke gratisprogrammet C:Geo, som blant annet viser de nærmeste geocachene, har kartvisning, og viser avstand og retning til cachen.

Så lager man seg en konto og blir medlem på www.geocaching.com, som er helt gratis. Slik får man tilgang til koordinatene til de mange geocachene som ligger gjemt over hele verden.