TEST: Mio Moov Spirit - Rimelig, avansert og brukervennlig

Med den nye Spirit-programvaren har Mio gitt Moov-serien en etterlengtet oppgradering.

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet en rekke navigasjonsenheter fra Mio tidligere. Som oftest har inntrykket vært svært positivt. Menyene har vært enkle, oversiktlige og brukervennlige. Presisjonen har vært god og man har fått mye for pengene.

Da vi testet vårens nye modeller i Moov-serien tidligere i år sto det ikke fullt så godt til. Presisjonen var så som så, og det var rett og slett en del ting som ikke stemte helt.

Nå har selskapet gått hen og oppdatert og endret programvaren på sine navigasjonsenheter. Moov-navnet er fortsatt til stede, men modellene omtales likevel som Spirit-serien. Vi har tatt en titt på Mio Moov Spirit 300 og Spirit 500.

Liten og stor, men relativt like

Spirit 300 er den enkleste av de nye modellene, uten at det betyr at den er strippet for funksjoner. Spirit 300 er nemlig overraskende velutstyrt, sett opp mot pris og segment. Skjermen er på 3,5 tommer i 4:3-format, den vanligste størrelsen for billige navigasjonsenheter. Skjermen føles litt i minste laget. Videre er Spirit 300 utstyrt med både TMC og filanvisning, noe man normalt sett ikke finner i modeller i denne prisklassen.

Storebror Spirit 500 er relativt lik på de fleste områder. Hovedforskjellene er at den har en bredskjerm på 4,7 tommer, støtte for Bluetooth og Google Local Search. Den større skjermen gjør det mulig å vise mer informasjon samtidig, og gjør det enklere å få skikkelig oversikt over området du befinner deg i. Bluetooth lar deg bruke Spirit 500 som håndfrisett til mobiltelefonen, eller du kan koble opp mot internett med telefonen som modem. Nettstøtten begrenser seg enn så lenge til å gi deg tilgang til Google lokalsøk, som fungerer omtrent på samme måte som Gulesider.

Designmessig er det store likheter mellom de to Spirit-modellene. Begge har front i blank, sort plast som kan minne litt om pianolakk mens rammen mot skjermen er i matt sort. Ytterst på sidene er det sølvfarget plast. Designen er stilig og akkurat passe stram.

Med omtrent samme maskinvare i de to modellene, er det ikke rart at Spirit 300 virker litt mer tykkfallen enn storebror. Det skal tross alt plasseres omtrent like mye maskinvare i en enhet med mindre skjerm og flate. Spirit 300 fremstår fortsatt som relativt slank, men det er Spirit 500 som er den virkelige slankekongen. Tykkelsen er nemlig ikke mer enn knappe 1,4 cm. Det gjør at begge de to modellene går greit ned i lomma.

Nye menyer

Med den nye Spirit-programvaren fulgte helt nye menyer og en del nye funksjoner. Menyene er oversiktlige og enkle i bruk. De viktigste valgene er plassert til venstre i første menybilde. Her finner du knappen for å lete opp adresser øverst til venstre, og knappen for å åpne kartet rett under. Lagrede adresser ligger som nummer to fra venstre på øverste rad. I det første menyvinduet ligger også valgene for Googles lokalsøk og trafikkinformasjon via TMC. I det hele tatt virker menyene svært gjennomtenkte og logisk lagt opp.

Enkelt er det også at du kan navigere i menyene ved å trekke fingeren over skjermen, fremfor å trykke knapper for å bla deg frem og tilbake. Denne funksjonen må imidlertid aktiveres i oppsettet.

Turistvennlig Spirit

Nytt i Spirit er også en svært hendig utforskingsfunksjon. Med denne kan du enkelt finne forskjellige interessepunkter i området du befinner deg, nær målet du skal til eller langs ruten. De forskjellige interessepunktene i nærheten vises som små ikoner på skjermen, og ved å trykke på dem får du opp ytterligere informasjon. I utforskermodus vises også alle gatenavnene i området du befinner deg. Veldig kjekt om du befinner deg i ukjente trakter.

Utforskermodusen er også kjekk i kombinasjon med den nye fotgjengerfunksjonen. Mio har nemlig lagt til funksjonalitet som gjør det mulig å bruke PND-en som fotgjenger. Med denne aktivert er ikke lenger parker, sykkelstier og den slags tabu. Som fotgjenger blir du geleidet via ruter du ikke får tilgang til som bilist. Det sparer deg mye tid, og gjør det langt enklere å finne frem som turist i store og ukjente byer.

Som et tillegg til fotgjengerfunksjonen har Mio også lagt til turistguider i Spirit-modellene. Disse fungerer omtrent som guidebøker for forskjellige storbyer. På sett og vis fungerer reisebøkene en kombinasjon av gps-baserte interessepunkter og vanlige guidebøker. Du får opp langt mer informasjon om de forskjellige byene og severdigheter, hoteller, restauranter og den slags i byene. Det følger med omfattende reisebøker for London, Paris og Roma. Ønsker du bøker for andre byer kan disse kjøpes og lastes ned fra Mio.

Les mer om hvordan Spirit-serien er i bruk, og hva vi mener om de nye Mio-enhetene på neste side.