Digital øyeblunker - ikke ett tørt øye

Vi blunker opptil fem ganger sjeldnere når vi jobber foran en dataskjerm enn ellers. Det kan føre til tørre øyne, hodepine og tretthet. En digital øyeblunker kan hjelpe.

Når vi snakker med et annet menneske, blunker vi i gjennomsnitt 20 til 25 ganger i minuttet. Foran en dataskjerm er situasjonen en helt annen. Da blunker vi bare fem til ti ganger i minuttet, viser en undersøkelse foretatt av Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud (HIBU).

 

Normal blunking er viktig for at øynene ikke skal tørke ut. Når vi blunker, holder øynene på fuktigheten. Denne fuktigheten beskytter og vedlikeholder øyets funksjoner, sier førstelektor Magne Helland ved Høgskolen i Buskerud til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

 

Resultatene fra blunkestudien ble presentert under Nordisk Ergonomikonferanse i Oslo. Høgskolen i Buskerud har i samarbeid med Norges Optikerforbund utviklet et blunkende øyeikon, en digital øyeblunker som blunker til deg fra et hjørne av skjermen.  

 

Halvparten plages

 

Øyet blir tørt og irritert hvis vi blunker sjelden. Derfor plages mange av arbeidet foran dataskjermen. En undersøkelse Norges Optikerforbund gjorde tidligere i år, viser at hver tredje synsundersøkelse nå er knyttet til synsbesvær ved dataskjermarbeid.

 

Nær halvparten av dem som arbeider foran en skjerm, føler seg uvel og får symptomer som hodepine, sviende øyne eller andre plager, viser en britisk undersøkelse.

 

Feil innstilling av skjermen kan også føre til slitne øyne. Det skal ikke være reflekser i skjermen.

 

I den norske undersøkelsen deltok 16 personer i alderen 46-67 år. De gjennomgikk fem tester, med innlagte pauser, mens de jobbet ved dataskjermen. Blunkefrekvensen ble overvåket med kameraer. Det viste seg at de i gjennomsnitt blunket fem ganger oftere når de tok pause fra skjermen.