Digital radio må overbevise

Digital radio må overbevise

Fm-båndet skrus av i 2017, men det forutsetter at mer enn halvparten av befolkningen lytter til digitalradio daglig innen 1. januar 2015.

Det kom frem i en stortingsmelding fredag ettermiddag.

Anbefaler kombinertradioer

Når fm-nettet blir lagt ned må fm-radioene byttes ut med nye digitale apparater.

– Mitt råd til bransjens aktører er at de fra nå av anbefaler kombinerte fm- og digitalradioer. Fm blir viktig i noen år til fordi det digitale radionettet ikke er bygd ut overalt ennå, sier Bjørke.

DAB-radioer har vært i salg lenge, men omsetningen har til nå vært liten, derfor er det nå knyttet store forventninger til salget fremover.

Må øke salget kraftig

Stiftelsen Elektronikkbransjen gjorde en undersøkelse i januar som viste at det er rundt 7,5 millioner radioer i norske hjem, men kun et fåtall av disse er digitalradioer.

I fjor ble det solgt 81 000 digitalradioer i Norge, men ifølge en omsetningsrapport fra Elektronikkbransjen er det 22 prosent flere enn i 2009. Totalt sett er det omsatt cirka 366 000 digitalradioer siden 2004.

For å nå målet om at halvparten av alle nordmenn skal lytte til digitalradio må det selges minst 2,5 millioner digitalradioer i løpet av de seks neste årene.

Godt med avklaring

Til tross for økt press er Elektronikkbransjen glad for at det nå kommer konkrete avgjørelser på situasjonen.

– Vi er svært fornøyd med at det nå kommer en avklaring på overgangen til digitalradio. Det er viktig for aktørene i bransjen å kunne gi god informasjon om overgangen til kunder som skal kjøpe radio, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, i en kommentar til meldingene i mediene i dag.

Må oppdateres

– Inntil nå har det vært mange uklarheter om hva myndighetene ville bestemme seg for. Spesielt har vi ventet på en plan for når fm-nettet skal legges ned og hvordan dette skal skje. Bransjefolk trenger å være oppdatert for å kunne gi kundene riktige råd, mener Bjørke.

De nye digitalradioene har dab- eller dab+-standard. det er også utviklet en ny og bedre versjon som kalles dab+, men dab-radioer som selges i Norge kan ikke ta inn dab+-signaler.

Hele stortingsmeldingen kan du lese her.