STORKONTRAKT: Fra venstre Einar Vaage, regionsdirektør hos Atea Norge, Michael Jacobs, administrerende direktør hos Atea Norge, Thomas Thiis, daglig leder i Validér, og Stein André  Larner, daglig leder hos Com4. (Pressefoto)

STORKONTRAKT: Fra venstre Einar Vaage, regionsdirektør hos Atea Norge, Michael Jacobs, administrerende direktør hos Atea Norge, Thomas Thiis, daglig leder i Validér, og Stein André  Larner, daglig leder hos Com4. (Pressefoto)

Storkontrakt blir enda større

Verdien av fjorårets storkontrakt om kommunikasjonstjenester til strømmålere i Trøndelag, Nord-Norge og på Vestlandet blir nå mangedoblet.

Det er it-leverandøren Atea og mobiloperatøren Com4 som nå har varslet at de inngår kontrakt med selskapet Validér om levering av mobil datakommunikasjon til automatiske strømmålere med en estimert avtaleverdi på 107 millioner kroner.

Anbudsresultatet er egentlig en fornyet og utvidet versjon av avtalen som ble kunngjort for ett år siden. Da skrev Computerworld at Atea og Com4 hadde vunnet en avtale med Validér om levering av kommunikasjonstjenester til over 700.000 strømmålere for de 27 nettselskapene i Soria-nettverket i Trøndelag, Nord-Norge og på Vestlandet.

Største AMS-utrulling

Fjorårets avtale ble presentert som Norges største utrulling av automatiske strømmålere – AMS ­– og den var estimert til en verdi på 13,5 millioner kroner, skrev Computerworld. AMS-utrullingen er noe større en Hafslunds utskifting i Oslo-området.

I pressemeldingen som nå er sendt ut om den nye anbudsrunden, heter det altså at den estimerte avtaleverdien er på Atea/Com4/Validér-avtalen er på hele 107 millioner kroner.

Én million SIM-kort

På spørsmål fra Computerworld forklarer daglig leder Stein André Larner i Com4 at den nye avtalen gjelder installasjon av et mye større antall SIM-kort enn i den opprinnelige avtalen.

– Validér har nå valgt en ny og annen teknisk løsning som gjør at man trenger langt flere SIM-kort enn opprinnelig planlagt for å levere automatisk strømmålerlesning, sier Larner.

Ifølge pressemeldingen omfatter den nye avtalen leveranse av opptil én million SIM-kort og tilhørende tjenester. Avtalen har en varighet på to år, med opsjon på ytterligere seks år.

Validér AS, som har hovedkvarter i Bergen, ble etablert i 2013 og er eid av 27 nettselskaper på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge. Validér forvalter og drifter sentralsystemet for innsamling og behandling av alle måldata.

Digitale strømmålere

Bakgrunnen for avtalen er Stortingets vedtak om at alle norske husstander innen 2019 skal få installert digitale strømmålere med automatisk måleravlesning. Endringen åpner for en rekke nye digitale tjenester i strømnettet. De digitale strømmålerne kobles til internett for å samle data som tidligere er blitt meldt inn manuelt, inkludert forbruk og rapportering av strømbrudd.

Avtalen mellom Atea, Com4 og Validér går ut på at Atea skal håndtere logistikk og forvaltning, mens Com4 skal levere selve kommunikasjonsløsning og teknologien rundt.

Overskrivbare SIM-kort i de automatiske strømmålerne gir blant annet mulighet til å skifte mobilleverandør uten å måtte bytte SIM-kort. – Slik unngår man en betydelig kostnad, heter det i pressemeldingen.

Com4, som har hovedkvarter i Oslo, er kommunikasjonsoperatør med fokus på mobil datakommunikasjon for profesjonelle brukere. Selskapet produserer mobile tjenester for en rekke forskjellige bransjer, fra industri og energi til helse og sikkerhet.

Atea er stor leverandør av it-infrastruktur og har 1.650 ansatte i Norge, fordelt på kontorer i 25 byer.

Digitalisering