- Grensene viskes ut

DIGITAL KJERNE: Analytiker Mark Raskino i Gartner har skrevet boken "Digital to the core" som skal forsøke å hjelpe ledere til å forstå de voldsomme digitale endringene. -- Ingen industrier vil være upåvirket av det som nå skjer, sier Raskino. (Foto: Michael Oreld)

- Grensene mellom industrier viskes ut

Gartner-analytiker Mark Raskino snakker om 3D-printing av piller og at selvkjørende biler endrer forsikringsbransjen.

- Husker dere artikkelen "IT Doesn’t Matter" i Harvard business review fra 2003? Så feil kan man ta!, sier Gartner-analytiker Mark Reskino. 

Han står på scenen på Holmen fjordhotell på et arrangement i regi av Sopra Steria. 

- Litt spøkfullt kaller jeg Nicholas Carr for "Lord Voldermort of IT", fortsetter han til latter fra salen. 

Dyptgripende endringer

Hovedbudskapet i Nicholas Carrs tretten år gamle artikkel, var at det meste av it ble standardvare. Når dine konkurrenter kan plukke it-verktøy fra samme hylle, så vil ikke it lenger være en konkurransefaktor - kort fortalt.

- Store deler av logikken til Carr er imidlertid riktig, veldig mye er blitt hyllevare og standardisert. Men vi ser i dag at digitalisering definitivt er en konkurransefaktor, sier Reskino i et intervju med Computerworld etter foredraget.

Gartner-analytikeren sier at selv om mye infrastruktur og it-systemer er standardisert, så har ikke forretningsmodellene gått samme vei. 

- Når it forandrer forretningsmodellene - blir alt endret, og digitalisering blir en konkurransefaktor, sier Reskino og legger til: 

- Det er ingen bransjer som ikke blir påvirket. Grensene mellom industrier blir også visket ut. 

Eksemplene på at grensene viskes ut er mange. Google og Apple vil lage biler. Amazon leverer it-tjenester. Og i Norge har Norwegian startet bank og Komplett startet både bank og mobilselskap. Gartner mener denne trenden vil øke i styrke. 

- Kampen står på forretningsmodeller. Ingen leder kan sitte stille nå. Er det ikke du som griper mulighetene, er det noen andre, sier Raskino.

Bil som en tjeneste

- Hva mener du er grunnen til at digitaliseringen har skutt fart de siste årene?

- Jeg er enig i at den har skutt fart. Det skyldes blant annet at man ser teknologier som utfordrer etablerte forretningsmodeller som Airbnb for hotellbransjen og Uber for drosjenæringen. Dette er eksempler som alle kjenner til, men fundamentale endringene skjer nå over alt.

Raskino mener også at teknologisensorer utvikler seg i tråd med Moores lov, med en effektdobling annethvert år. Sammen med økt datakraft gir det nye muligheter for å bruke og analysere informasjon – som har satt fart på digitaliseringen.

Han nevner også bilindustrien som følger teknologiene rundt delingsøkonomien nøye - de ser at man trenger en bil - og ikke nødvendigvis en egen bil. 

- Hvis jeg har en avtale som gjør at jeg må være et gitt sted til en gitt tid, kan kalenderen min være synkronisert opp mot en biltjeneste. Dermed vil bilen jeg trenger rett og slett dukke opp til rett tid, akkurat der jeg befinner meg. Jeg vil ikke behøve å forholde meg til den, eller en gang til hvor jeg skal. Alt skjer automatisk, sier Raskino.

Og mens han snakker om biler, er veien kort til selvkjørende biler. For når datamaskiner styrer bilene, er det et spørsmål om hvem som er ansvarlig om noe skjer. 

- Volvo har uttalt at de tar ansvaret for egne biler når de blir selvkjørene. Tenk hva det betyr for forsikringsbransjen? Det betyr at de i fremtiden vil gå fra å ha hundretusener og kanskje millioner av kunder på bilforsikring, til bare noen få bilprodusenter på den kundelisten – her snakker vi store endringer for en industri, sier Raskino. 

Pilleprinter

Mark Raskino forteller om en patentsøknad i USA, på en pille utstyrt med en mikroskokopisk databrikke. Denne databrikken sender et signal når pillen svelges og fordøyes. Melding kan gå til for eksempel lege eller hjemmehjelp. 

- Dermed øker kunnskapen om medisineringen av en pasient radikalt. Man vet ikke bare at medisinen ble utskrevet, man vet at medisinen faktisk ble tatt, sier Raskino.

- Og hvorfor skal man egentlig ta så mange forskjellige piller? spør han retorisk før han selv svarer: 

- Vi er ikke langt unna å kunne printe ut en pille med alle virkestoffene du trenger. De kan til og med printes i ulike lag om de skal fordøyes forskjellig. 

- Tror du 3D-printing og robotteknologi vil bringe produksjon tilbake til vestlige land? 

- Jeg er ikke sikker på i hvor stor skala det vil skje. Frakt er billig med båt. Men noe mer produksjon vil du nok få. Spesielt på individuelt tilpassede produkter. 

Et eksempel på at noen synes reiseveien for østen kan være for lang, er tekstilindustrien, hvor motetrendene skifter så fort at båten nesten ikke rekker over. 

- Jeg vet at kleskjeder opplever at det tar for lang tid å få nye klær ut på markedet når moten skifter. Her kan man tenke seg mer lokal produksjon, da vil man også kunne gjøre individuelle tilpasninger, sier Raskino og føyer til: 

- Det er har jo blitt slik at mange ikke vil la seg avbilde i sosiale medier med samme klesplagg flere ganger, og at man vil ha noe unikt hver gang. Det er klart at et slikt forbruksmønster setter nye krav til klesindustrien. 

Tennisprodusent med baller

Babolat er et kjent navn innen tennis. Selskapet har vært i samme familie i generasjoner. Som produsent av tennisracketer byttet de ut strenger som ofte røk med grisetarmer, som igjen ble etterfulgt av nylon. Tre ble byttet ut med aluminium og glassfiber. Og slik gikk innovasjonen.

For få år siden tok det franske selskapet racketen på nett for at brukerne kunne sammmenligne sitt eget spill med venner og proffe.

- Babolat var så tidlig ute at det måtte en regelendring til for at racketen kunne brukes i proffe turneringer. Det var nemlig et generelt forbud mot kommunikasjonsteknologi på banen. Mens racketen og medfølgende app i dette tilfellet handlet om å analysere spillet. Denne teknologien har definitivt blitt et konkurransefortrinn for den lille virksomheten. Og selskapets historie viser at man kan vare i generasjoner om man er innovativ.  

- Men du kan komme langt med å pakke standard teknologier for å få et konkurransefortrinn?  

- Til en viss grad kanskje. For å lykkes må du ha kunnskapen og teknologer som ser mulighetene. Du må selv vite hva du vil oppnå med teknologien og sette den riktig sammen. Og har du bedre algoritmer enn konkurrenten vil du vinne.

Raskino nevner selskaper som Google, Facebook og Amazon, felles for alle disse er at de skaper sine egne systemer, og de bygger også i stor grad egen maskinvare. De har kontroll på hele verdikjeden.

- Det kan se ut som at blant de som virkelig har lykkes, så er det en sammenheng mellom maskinvare og det de får ut av informasjon. Amazon eier til og med vannet som kjøler ned datasentrene. Dette har selvfølgelig også en kostnadsside - er du stor nok kan du skape egne stordriftsfordeler. Men for å være virkelig kreativ med teknologi må du ha teknologisk kunnskap, og så kan de fleste selvfølgelig ha noe eksternt og noe internt, sier Mark Raskino og tar en tankepause før han sier: 

- Hvem hadde trodd i 2003, da Carr skrev sin artikkel, at vi skulle få digitale sigaretter? Kan du digitalisere sigarettene, kan du digitalisere alt.  

Digitalisering