ALLTID MED: Snart trenger du ikke å huske på lommeboka med det lille rosa kortet i. I alle fall ikke for en liten kjøretur. Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til

ALLTID MED: Snart trenger du ikke å huske på lommeboka med det lille rosa kortet i. I alle fall ikke for en liten kjøretur. Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort. (Foto: TLM/Samferdselsdepartementet)

Nå blir førerkortet digitalt

Statens vegvesen jobber for at publikum skal kunne ta i bruk det digitale førerkortet i løpet av høsten 2019.

– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet. Dette i forbindelse med at Vegdirektoratet sender forslag om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort på høring.

Samferdselsministeren mener at dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag.

Fullverdig førerkort

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.

Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort. Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying. Det fysiske førerkortet må fremdeles tas med ved kjøring i utlandet.

Den tekniske løsningen for det digitale førerkortet blir utviklet for å ivareta hensyn særlig til trygghet, design, brukervennlighet og personvern. Det blir arbeidet med sikte på at publikum skal kunne ta tjenesten i bruk i løpet av høsten 2019, heter det i meldingen.

 

Digitalisering