Diktatorer utnytter internett

Nettet er ikke bare et verktøy for demokratiet. Undertrykkende regimer drar nytte av det i kampen mot reformer og ytringsfrihet, ifølge en ny rapport.

Pressgruppen Reporters Without Borders har som misjon å sette søkelys på måten myndigheter truer pressfriheten. En ny rapport fra organisasjonen tar for seg nettaktivitet over hele verden og de hevder at sensurering av innhold på nettet praktiseres på alle kontinenter.

 

Til tross for at internett har stor betydning for medieutviklingen og at tidligere passive innbyggere fort blir aktive kritikere, er det ikke bare positivt det som nettet har ført med seg.

 

- Alle er interessert i internett, spesielt diktatorer, sier Julien Pain i RSF til BBC News.

 

Verdens diktatorer har nemlig vært både effektive og oppfinnsomme i måten de har brukt teknologien til å spionere på sine innbyggere og sensurere debatt.

Mange fengslet

 

Mange regjeringer har funnet ut at folk de anser som trusler mot regimet er veldig aktive online. Sensurering av blogger og fengslinger av bloggere har virkelig tatt av det siste året.

 

Bare i Kina er 62 personer fengslet for hva de har uttrykt på nettet. Folk er også buret inne av samme grunn i Iran, Egypt, Libya, Maldivene, Syria, Tunisia og Vietnam.

 

Kineserne har gått i bresjen og andre land lærer av dem. Nylig har Zimbabwe kjøpt teknologi fra Kina for å ruste opp sensureringssystemene sine. I tillegg til landene nevnt overfor er det flere andre nasjoner som aktivt sensurer nettet. Blant andre: Burma, Cuba, Nepal, Nord-Korea, Saudi Arabia og Turkmenistan.

Les også:
Microsoft sensurer for Kina
Kina frykter blogging