Diskret Sun-støtte til SCO

Nye dokumenter viser at Sun Microsystems har kjøpt Unix-lisenser av programvareselskapet SCO. Samtidig har Sun fått en opsjon på kjøp av flere hundre tusen aksjer i selskapet.

SCO Group eier rettighetene til styringssystemet for Unix. I mai ble det kjent at Microsoft hadde besluttet å kjøpe en lisens fra selskapet. Nå viser nye dokumenter at Microsofts kanskje argeste konkurrent var tidligere ute. Ifølge IDG News kommer det i papirer som SCO har avlevert til det amerikanske børs og finanstilsynet at Sun har inngått en avtale med SCO som utvider rettighetene Sun kjøpte i 1994 til å bruke Unix-kode i operativsystemet Solaris. Dette gir SCO ekstra lisensinntekter i 2003 på 13,2 millioner dollar.

 

I tillegg har Sun fått en opsjon på å kjøpe opp til 210.000 SCO-aksjer.

 

Da Microsoft kjøpte en Unix-lisens ble dette sett på som et handslag til SCO som ligger i rettstvist med IBM. Unix-selskapet har krevd en sum tilsvarende nesten 20 milliarder kroner fordi de mener IBM har brukt lisensbelagte Unix-komponenter.  

 

- Suns avtale kan bli sett i et lignende lys. Jeg vedder på at Sun så på dette som en mulighet til å hjelpe en venn i nød. Fra Suns perspektiv er IBM den store fienden nå, sier administrerende direktør Harry Fenik i det amerikanske konsulentselskapet Sageza Group til IDG News.

 

Lisensavtalen med Sun er viktig for SCO fordi den gir selskapet muskler til å holde stand mot IBM i en rettssak som sannsyligvis vil koste skjorta.