Disney støtter Blu-Ray

Disney støtter Blu-Ray

Formatkrigen om neste generasjon dvd-plater hardner til. Mens Warner og Universal støtter hd-dvd, går Disney og Buena Vista for Blu-Ray.
Blu-Ray er en standard for optiske videoplater. Sony, Matsushita, Philips, HP og Dell er blant selskapene bak teknologien som gjør det mulig å lagre hele 50 gigabyte på en to-lags plate. Flere spillere for Blu-Ray er allerede på markedet.

Produkter for den rivaliserende teknologien hd-dvd trekkes fram. Billigere plate-produksjon er et annet argument som taler til fordel for hd-dvd, selv om dette formatet har lavere lagringskapasitet enn sin konkurrent.

Filmindustrien spiller en viktig rolle når formatkrigen skal avgjøres. Hvis den noengang avgjøres,da. En mulighet er at alle spillere håndterer begge formater, slik at formatene kan leve side om side uten at forbrukerne merker det.

Når Walt Disney og dets Buena Vista Home Entertainment-divisjon nå har valgt å støtte Blu-Ray, er det en viktig seier for Sony og de andre som støtter Blu-Ray. Gjennom sitt eierskap i MGM sitter forøvrig det japanske selskapet også på "Hollywood-siden" av bordet.

Men hd-dvd støttes også av sterke aktører. Paramount Pictures, Warner Studios, Universal Pictures og New Cinema Line ventes at ha hd-dvd innhold klar neste høst, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Jokeren i dette spillet kan bli Sonys Playstation 3, som vil ha innebygget Blu-Ray-spiller. Hvis Sony klarer å få PS 3 på markedet allerede neste år, før hd-dvd er klar, kan mye være avgjort, sier Isuppli-analytiker Shyam Nagrani til The Economist.

Helt sikkert er det at 2005 kommer til å bli et avgjørende år for hvordan markedet for blålaser-spillere og -plater kommer til å bli seende ut i framtiden.