Dobbel standard i Danmark

Dobbel standard i Danmark

Danskene prøver halvannet år med både Open Document og Office Open XML.

Parlamentet i Danmark, Folketinget, har vedtatt en eksperimentell løsning i saken om åpne standarder. Fra januar 2008 skal alle nye innkjøp i offentlig sektor følge nye regler om åpne standarder.

Mens Norge har valgt å vente på avgjørelsen i ISO, velger danskene altså en egen modell for innføringen av åpne standarder. Høringsfristen til regjeringens forslag om nye it-standarder

LES OGSÅ:

- Global standard er ingen utopi

- Microsofts dokumentformat er ubrukelig

Fra 1.1.2008 må alle it-innkjøp i offentlig sektor i Danmark forholde seg til den nye regelen. Alle dokumenter skal følge en av standardene, Open Document eller Offoce Open XML (OOXML). Man skal operere med begge standardene i en prøveperiode fram til 1.7. 2009,

- Vi ville helst hatt bare ODF, men dette er et greit kompromiss, sier Morten Kjærsgaard, leder for den danske foreningen av open source-leverandører, OSL, til Computerworld.no.

Åpnere konkurranse

Ordningen skal overvåkes av Konkurransestyrelsen, det danske svaret på Konkurransetilsynet i Norge.

- Det fine med dette er at konkurransemyndighetene også skal se til at ordningen får konkrete konvekvenser for markedskonkurransen, som i praksis betyr at Microsofts andel skal ned, sier Kjærsgaard.

I prøveperioden skal det også etterprøves at standardene virkelig lar seg implementere etter en åpen modell.

- Vi må få bevist at andre selskaper kan ta for seg Open XML og implementere den i sine produkter. Microsoft må bevise at deres standard virkelig lar seg anvende også i Mac og Linux, sier Morten Kjærsgaard.

LES OGSÅ: - Global standard er utopi

- Positivt

- Det er positivt at danske myndigheter nå velger å gjøre bruk av flere åpne standarder. ECMA OpenXML sikrer funksjonalitet som er viktig for brukerne og ivaretar samtidig informasjonen lagret i eksisterende dokumenter. Vi håper at norske myndigheter vil trekke lærdom av den danske beslutningen, sier informasjonsdirektør Eirik Lae-Solberg i Microsoft Norge.