Dobbelt så dyrt å produsere Blu-ray

Blu-ray leder foreløpig kampen om å bli neste generasjons videoformat, men kan bli langt dyrere enn rivalen HD-DVD

Krigen mellom Sonys Blu-ray og Toshibas HD-DVD-teknologi om å bli den lendende standarden for morgendagens filmformat har nå rast i over ett år. Sony har tidligere hentet stor støtte blant filmselskapene for Blu-Ray sine egenskaper når det gjelder kopibeskyttelse, men først nå går det opp for filmprodusentene hvordan det hele fungerer i praksis.

 

En av ulempene med Blu-ray er nemlig at lagringsmediet til forskjell fra HD-DVD krever helt nye produksjonslinjer. Dette innebærer at produsentene må foreta store nyinvesteringer for å innføre Blu-ray, mens de slipper unna med små modifikasjoner av eksisterende utstyr for HD-DVD.

 

Dobbelt så dyrt

 

I praksis betyr dette at både avspillingsutstyr og filmer for Blu-ray kan bli dyrere i innkjøp for sluttbrukerne, sammenlignet med dagens priser.

 

Hvor stor prisøkning det er snakk om er det ingen som kan si med sikkerhet, men Cnet.com siterer en kilde i ett av de store filmselskapene som påstår at testproduksjon av plater på de to formatene har vist at Blu-ray blir dobbelt så dyrt.

 

Ifølge Adrian Alperovich, som er sjef for Sony Pictures, er det fortsatt ukjent om det i det hele tatt blir en prisforskjell på platene ettersom tilgangen på deler til produksjonsutstyret fortsatt er begrenset.

 

Taper 100 milliarder

Det verste som kan hende for både forbrukere og konsumenter er imidlertid at verken Blu-ray eller HD-DVD blir utnevnt som en klar vinner.

 

Ifølge analyseselskapet Stanford Bernstein vil de ulike medieselskapene kunne tape minst 100 milliarder kroner over en periode på syv år ettersom det satses penger på å utvikle støtte for begge formatene. Disse pengene må tjenes inn igjen og etter alle solemerker sendes denne regningen til forbrukerne.

 

Les også: Økt støtte til Blu-ray