Dobler tilkobling

FAS900-serien tilfredsstiller to formål, å være en ressurs for flere tjenestemaskiner tilkoblet et lagringsnettverk i tillegg til håndtering av filer på et felles nett.
Lagring på et felles raskt nett med både tjenestemaskiner og lagringssystemer, NAS, har fått sin popularitet med Network Appliance sine lagringssystemer.

NAS, Network Attached Storage, har vist seg velegnet for tekniske data, (NFS) og tekstfiler, (CIFS). Nettet drar nytte av internettets protokoller TCP/IP.

SAN, Storage Area Network, det vil si lagringsnettverk, er et komplekst nett som er tilpasset behovet for effektiv overføring av transaksjoner ved å forenkle protokollene.

FAS900 klarer begge deler. Dette lagringssystemet består av fire modeller: 940, 960, 940c og 960c. C-modellene er doble systemer for ekstra sikkerhet. Forskjellen mellom 940 og 960 er størrelsen på minnet og lagringsvolumet.

Minnet brukes som buffer for dataene slik at det ved gjentatte søk tar mindre tid å fremskaffe disse. 960 kan ha 6 GB for bufring av data, 940 det halve. Maksimum størrelse på et lagringsvolum eller et filsystem er 8 TB på 960, 4 TB på 940. Maksimal lagringskapasitet er 16 TB på 960, 9 TB på 940.

For å administrere lagringssystemene bedre har FAS900 en integrert administrasjonsprosessor som overvåker tilstanden på de enkelte delene.

Merverdi

Å kunne tilby et lagringssystem som er effektivt på NAS, som er effektivt på SAN, og som kan tilkobles begge samtidig, gir en merverdi ved å bare ha en type lagringssystem og kunne utnytte kapasiteten mest mulig effektivt.

Netapp ønsker derfor at begrepene NAS og SAN forsvinner til fordel for FAS (Fabric Attached Storage), det vil si nettverkslagring.

-- NAS er ikke enkelt, men Network Appliance har klart å gjøre det enkelt for kundene. Nå skal vi gjøre det samme for SAN, sier Dave Hitz, gründer og teknisk direktør i Network Appliance.

Grunnen til at Netapp klarer å håndtere begge samtidig baserer seg på programvareteknologi. Operativsystemet Data Ontap sammen med filsystemet WAFL (Write Anywhere File Layout) kan både se data i form av NFS og CIFS-filer og som blokker.

På grunn av modne og velutviklete funksjoner kan WAFL håndtere logiske platelagre, LUN (Logical Unit Number). Både dynamisk utvidelse og skjuling av de logiske platelagrene for uvedkommende applikasjoner er viktig. Også øyeblikkskopier (Snapshots) av de logiske platelagrene foretas.

-- SAN og NAS i en felles arkitektur handler om å spare, fortsetter Dave Hitz.

For å håndtere lagringsnettet har Netapp inngått et tett samarbeid med Brocade med hensyn til svitsjing av trafikken fra tjenestemaskinene. For administrasjon leveres den nye versjonen av administrasjonsprogramvaren Datafabric Manager 2.1.