Dødsstraff for nettutskrift

Dødsstraff for nettutskrift

En afghansk student er dømt til døden for å ha printet en tekst fra nettet og delt den med andre. - Vi må reagere, sier Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Sayad Parwez Kambaksh er journaliststudent i Kabul. 23-åringen beskrives som en rolig, men omtenksom mann.

- Han er opptatt av kvinnerettigheter og demokrati, og snakket mye om det på universitetet. Han er en snill og intelligent man, sier hans bror Sayad Yaqoub Ibrahimi til den nederlandske avisen Trouw.

Men da Sayad Parwez Kambaksh hentet en tekst fra nettet om kvinner i islam og distribuerte den i en universitetsavis, ble han arrestert. Tirsdag ble han dømt til døden for blasfemi.

Hendelsen har fått reaksjoner fra hele verden, også i Norge.

- Jeg vil oppfordre myndighetene til umiddelbart å ta kontakt med Afghanistan, og gjøre det veldig klart at man reagerer på at en person er dømt til døden for å ha skrevet ut en artikkel fra internett som han har distribuert til noen venner, bekjente og medstudenter, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Jon Peder Egenæs, til NRK.

Ifølge generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund må Vesten komme på banen for å redde den unge journalisten.

- Journalister i Afghanistan har reagert og fordømt dødsdommen. Jeg kan ikke se noen grunn til at Norge eller andre som er involvert i Afghanistan, ikke skal kunne reagere.