Løp og kjøp Word 2016 for Mac nå

MAC TIL FJELLS: Word 2016 for Mac kom akkurat i tide til å bli med på regnvåt norsk fjellferie. (Foto: Toralv Østvang)

TEST: Løp og kjøp Word 2016 for Mac nå!

Hvis Word for Mac er hovedverktøyet ditt når du arbeider med ord, bør du oppgradere så fort du bare kan.

Hvis du tror at Microsoft Word ikke har noen betydning lenger, tar du feil. Word betyr mye for mange.

For tusenvis av mennesker er Word noe de forholder seg til hver eneste dag. Et uunnværlig verktøy for å få gjort dagens oppgaver. Enten du liker det eller ei, ville mye av det som må gjøres i ordenes verden, ikke blitt gjort om det ikke hadde vært for Word.

Usynlig, sømløs og feilfri

Det som betyr mest for alle disse brukerne, er hvordan Word fungerer. At Word fungerer bra. At man får gjort jobben uten at Word kommer i veien.

Det som betyr noe for hundretusenvis av brukere som har oppgradert fra en Windows-PC til en Mac og for titusener av supportfolk i it-avdelinger rundt omkring i verden som har til oppgave å bistå Word for Mac-brukerne, er at Word for Mac fungerer i deres arbeidssituasjon.

Word må være usynlig, sømløs, feilfri.

På noen få unntak nær er Word 2016 for Mac akkurat slik.

Word 2016 er i skrivende stund bare tilgjengelig som del av et Office 365-abonnement.

Som skriveverktøy har ikke Word 2016 for Mac endret seg så veldig mye siden den forrige store oppgraderingen, Word for Mac 2011. Hvordan du skaper, redigerer og formaterer tekst skjer i praksis på samme måte som før og som det alltid er blitt gjort.

Rendyrkede Mac-funksjoner

Men det kan hende du kommer til å oppdage at Word 2016 for Mac nå støtter noen rendyrkede Mac OS-funksjoner som fullskjermmodus, flerfingerbevegelser og Apples Retina-grafikk.

Microsoft har dessuten lagt til noen egne funksjoner som bare fungerer på Mac, inkludert en smart søkefunksjon som aktiverer søk via Microsofts søketjeneste Bing og også henter inn annen relevant informasjon fra internett når du aktiverer dette verktøyet i forbindelse med ord eller tekst du har merket av. Kjekt hvis du trenger bakgrunnsinformasjon om noe du skriver om, tips til sitater og så videre.

Kjapp formatering

Alle Office-programmene har nå en formateringsfunksjon for grafikk og bilder som dukker opp i menylinjen når du klikker på et bilde, en graf eller en figur i dokumentet.

Når du for eksempel klikker på en graf som er linket til data i et Excel-regneark, dukker dobbeltmenyen Diagramutforming/Format opp i menylinjen med oppgavevinduer der du med et enkelt klikk kan endre grafen til en annen stil og gjøre andre endringer.

Klikker du på et bilde som er satt inn i Word-dokumentet, dukker ordet Bildeformat opp som et menyvalg som åpner for bildebehandlingsfunksjoner der du med noen få klikk kan gjøre bildet lysere eller mørkere, mer eller mindre gjennomsiktig, endre tekstbrytningen og så videre.

Funksjonen ligner på de flytende palettene i gamle Office – bortsett fra at de ikke flyter.

Massiv redesign

I løpet av de siste årene har Microsoft gjennomført en massiv redesign av selskapets Office-produkter for Mac og iOS – sistnevnte gjelder altså Office-programmene for iPhone og iPad. Oppdateringene har strømlinjeformet Office-programmene og gjort dem mer lik Windows-versjonene, noe som også har bidratt til at de nå fremstår som renere og mindre rotete enn før.

FØRST PÅ MAC: Office 2016 kom i ferdig utgave først på Mac.

Faktisk er den nye Mac-versjonen av Word like stilren som Word er på iPad. Dét er en utmerket app, selv om den også har noen av de samme begrensningene. Men fordelen er at uansett om du jobber på en Windows-PC på kontoret, med en iPad på toget hjem eller på en Mac hjemme, finner du de de samme verktøyene så å si på samme plass.

Funksjoner som savnes

Men til tross for alle likhetene på de forskjellige plattformene kommer vi ikke utenom det faktum at enkelte funksjoner som finnes i Windows-versjonen, ikke er å finne på Mac-en.

SMARTE SØK: En nye smart-søkfunksjon gjør det lett å hente frem informasjon knyttet til ord man har merket av.

For eksempel savner jeg muligheten til å legge inn en sprett-opp-kalender i en tabell. Dét er en funksjon som finnes i Word for Windows, men ikke i Word for Mac.

På den andre siden vil du kunne oppleve at du kan legge inn en riktig formatert datoangivelse i et dokument med en tabell som også inneholder den funksjonen, og at feltet beholder kalenderfunksjonen når du åpner dokumentet igjen på en Windows-PC.

Samarbeid i fokus

Og her er vi inne på et kjernepunkt når det gjelder Word og Office 2016: Word for Mac er helt i fremste rekke når det gjelder samarbeid og samhandling.

Dette kommer tydelig frem når vi snakker om grunnleggende dokumentredigering. Send et Word-dokument til noen via epost, be mottakerne om å foreta de endringer de vil og deretter sende dokumentet tilbake til deg. Forutsatt at de bruker den nyeste versjonen av Word på den enheten de redigerer på, vil overføringen av dokumentet mellom dere være sømløs.

OPPDATER: Den øverste logo-raden er nå utdatert, altså fra Office 2011 for Mac. Nederst de nye logoene.

Enda bedre er det hvis du deler dokumenter ved hjelp av Microsofts skytjeneste OneDrive, OneDrive for Business eller Microsoft Sharepoint. Da kan utallige brukere jobbe med det samme dokumentet samtidig, uten at noen forstyrrer de andres redigering. Samarbeidsverktøyene i Word omfatter også tråd-baserte kommentarer, noe som gjør at du kan se og samhandle med andre via kommentarene til et dokument.

Skuffelser til å leve med

Word 2016 for Mac har imidlertid også noen skuffelser. Men de er ikke verre enn at de er til å leve med.

For eksempel greier ikke Word 2016 for Mac å dra nytte av autolagringsfunksjonene til Apple eller versjonskontrollen som Apple har utviklet.

Så plutselig kan du sitte der og stirre på et Word-dokument som du umiddelbart skjønner er en gammel versjon. Dette kan fort skje hvis du mister strømmen et øyeblikk. Selv om Microsofts samhandlingsfunksjoner på mange måter er fantastiske, er de altså ikke fullt så dynamiske som man kunne ha ønsket.

GRAFER OG BILDER: Det er fort gjort å hente frem en ny grafdesign ved hjelp av Diagramutforming.

En annen svakhet er at hvis du redigerer et dokument som noen andre også jobber på, vil du ikke se endringene før både de andre og du selv har lagret dokumentet. Til sammenligning kan Pages, Apples eget tekstbehandlingsprogram, oppdaterer endringer så fort de er utført, uavhengig av hvem som utfører endringene.

Det er også grunn til å merke seg at Word 2016 for Mac heller ikke støtter funksjonen i Apples (i skrivende stund) nyeste operativsystem Yosemite som gjør det mulig å endre navnet på et dokument eller flytte det til en annen lagringsplass via et menyvalg knyttet til dokumentets tittelfelt.

Konklusjon

Microsoft Word 2016 for Mac en utmerket oppgradering for de fleste som har Word som et viktig arbeidsredskap. Endringene som er gjort i programmets brukergrensesnitt, gjør det lett for alle å hoppe fra Word på Mac til Word på en hvilken som helst annen plattform uten problemer.

IKKE AUTOLAGRING: Husk å lagre dokumentene! Word 2016 for Mac støtter ikke Apples autolagringsløsning i Yosemite.

Og Words samarbeidsfunksjoner gjør det enkelt for folk som bruker Word på jobben til å velge datamaskinplattform fritt uten at det straffer seg.

Selv om programmet ikke støtter enkelte av de aller viktigste funksjonene i OS X Yosemite, som for eksempel autolagring, er den overordnede brukeropplevelsen suveren.

Kort sagt sørger Microsoft Word 2016 for Mac for at man får gjort jobben uten at programmet kommer i veien.

Så igjen – hvis Word er hovedverktøyet ditt når du jobber med ord, bør du oppgradere så fort du bare kan.

Dette koster det

Et Office 365 Home-abonnement koster 84,99 kroner i måneden, eller man kan få årsprisen redusert med 16 prosent ved i stedet å betale for et helt års abonnement på én gang, til 849 kroner.

Et slik abonnement gir mulighet for å kjøre Office-pakken på opptil fem Windows-PC-er eller Mac-er, fem nettbrett (for Windows, iOS og Android) og fem smarttelefoner. Abonnementet gir også én terabyte lagringsplass på Microsofts skytjeneste OneDrive.

Macworld.no mener at det er verdt prisen.

Artikkelforfatteren er Apple-sertifisert instruktør og fast bidragsyter til Macworld USA.

Oversettelse, tilpassing og norske skjermdumper: Toralv Østvang.

dokumenthåndtering