Office 2016 klar - først på Mac

FØRST UTE: Anna Olsson og Marius Alexander Dahl hos Microsoft Norge konstaterer at Microsoft er ute med Office 2016 for Mac før Windows-versjonen er klar. (Foto: Toralv Østvang)

Office 2016 klar - først på Mac

Hyggelig paradoks for Mac-brukere: Office 2016 er nå klar for Mac i ferdig utgave, mens Windows-brukerne fortsatt venter.

Microsoft har kunngjort at Office 2016 for Mac nå er tilgjengelig i ferdig utgave i 139 land og på 16 språk – inkludert norsk.

Microsoft har gjort sitt ytterste for å forene kravene til design og funksjonalitet som Mac-brukerne stiller med ønsket om å gjøre Office-programmene på Mac mest mulig identiske med Office for Windows.

Førsteinntrykket er at Microsoft har lykkes godt med dette. For eksempel har den ferdige Office-versjonen for Mac full støtte for Retina-oppløsningen på de nyeste Mac-ene, inkludert nye MacBook, som vi har prøvd programpakken på.

Samtidig har de siste betaversjonene av Office 2016 for Mac og Windows som vi har kjørt, vært så like at vi knapt har merket forskjell. For brukere som av en eller annen grunn arbeider på begge plattformer, virker det som om det i praksis er likegyldig hvilken plattform man arbeider på når man er inne i Office-programmene.

– Office 2016 for Mac er nok mer lik Office for Windows enn før, men likevel intuitiv for Mac-brukere, hevder Anna Olsson, direktør for Office-divisjonen hos Microsoft Norge, overfor  Macworld.no.

Det er nå fem år siden forrige Office-lansering for Mac. Mens Office for Mac 2011-utgaven definitivt er begynt å se gammelmodig ut, er den nye 2016-utgaven topp moderne, med tilløp til den samme rene og minimalistiske designen som vi kjenner fra de siste OS X-oppgraderingene og annen nyere programvare for Mac.

De som nå oppgraderer fra Office for Mac 2011-utgaven til den nye 2016-versjonen, må være forberedt på en ganske omfattende, men neppe særlig vanskelig omstilling.

Samhanding

– Microsoft Office er ikke lenger bare selvstendige kontorverktøy, men først og fremst verktøy for samhandling, sier løsningsrådgiver Marius Alexander Dahl hos Microsoft Norge i en samtale med Macworld.no i forbindelse med Office 216-lanseringen.

Han viser til at Office 2016 er utviklet med særlig vekt på fler-redigering og versjonskontroll. Dette innebærer at flere brukere kan jobbe mot de samme dokumentene samtidig, uten at det er fare for konflikter og versjonsforvirring.

For eksempel kan flere arbeide samtidig i et Word-dokument. Det er bare det tekstavsnittet man selv er inne i, som er låst for de andre. Tilsvarende er det i Excel. Det er bare den ruten man er inn i som er låst for de andre, mens kollegene, medstudentene eller hvem man nå samarbeider med, fritt kan endre andre deler av regnearket.

Felles lagring hos Microsofts OneDrive-skytjeneste står sentralt i samarbeidsfunksjonene.

Fingerbevegelser

Office 2016 for Mac er godt tilpasset OS X-operativsystemet og støtter blant annet styring via fingerbevegelser – Mult-Touch gestures – på styreflaten på bærbare Mac-er. Fullskjermsvisning og full Retina-støtte hører også med.

Deling av dokumenter og samarbeid direkte i dokumentene skal fungere sømløst uavhengig av om brukerne benytter Office for Windows, Mac, nettbrett og mobil – inkludert iPhone og iPad.

SAMHANDLING: Nye Office 2016 for Mac er bygd for samhandling, ifølge Microsoft.

Office 2016 for Mac består av fem applikasjoner: Word, Excel, PowerPoint, Outlook og OneNote. Sistnevnte er det nyeste tilskuddet til Office for Mac-familien, med avanserte funksjoner for å dele notater med venner, familie og kolleger.

Grundig betatesting

Office 2016 for Mac har vært gjenstand for grundig betatesting. Programpakken har vært tilgjengelig i betaversjon for Mac-brukere siden mars i år, i den største offentlige betatestingen for Mac-programvare fra Microsofts side.

Microsoft har mottatt over 100.000 tilbakemeldinger fra Mac-brukere i testperioden.

For Office 365-kunder

Brukere som abonnerer på Office 365 kan laste ned Office 2016 for Mac nå. Det man trenger, er ett av følgende Office 365-abonnementer: Office 365 Home, Personal, Business, Business Premium, E3 eller Pro Plus.

Hvis man har sitt eget Office 365-abonnement, finner man nedlastingsinformasjon på  http://www.office.com/myaccount . Har man et Office 365-abonnement gjennom jobben eller en organisasjon, går man til https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx.

Studenter får billig eller gratis tilgang til Office 2016 for Mac avhengig av hva slags avtale utdanningsinstitusjonen har med Microsoft. Sjekk http://www.office.com/student/ .

Ønsker man å kjøpe vanlig lisens på Office 2016 for Mac, blir denne muligheten tilgjengelig i september.

Microsoft minner forøvrig om at Word, Excel og PowerPoint ble lansert for Android for bare et par uker siden, og at Office Mobile-appene for Windows 10 kommer om noen få uker.

dokumenthåndtering