Domenelotteriet starter om en uke

Domenelotteriet starter om en uke

Snart kan du skaffe deg egen, norsk nettadresse med tilhørende epost.

Norid, som forvalter norske domener på internett, åpner nå for at privatpersoner kan registrere sine egne nettadresser under domenet .priv.no. Registrering under .no-domenet har tidligere krevd foretaksnummer i Brønnøysund-registeret, men fra og med 6. juni kan du søke om din egen priv.no-nettadresse.

Mange nordmenn bruker i dag epostkontoer tilknyttet jobb eller nettleverandør i privat sammenheng, og slike epostkontoer vil man miste dersom man skifter jobb eller bytter til en annen nettleverandør, skriver Norid i en pressemelding.

Behold e-postadressen resten av livet

Med på domenekjøpet får du tilknyttet e-postkonto som du kan ha resten av livet. Norid tar 60 kroner for å registrere private domenenavn, og deretter 60 kroner i årlig abonnementsavgift.

I tillegg må du betale registraren for hans tjenester. En registrar er en leverandør som leverer tjenester knyttet til domenet ditt, for eksempel eposttjenester.

Prisen varierer fra registrar til registrar, så det lønner seg å undersøke litt før du bestemmer deg, anbefaler Norid på sine nettsider. Her finner du også en liste over alle registrarer som tilbyr tjenester til private.

- Dette er meg på nettet

I tillegg til epostkontoer kan du under priv.no opprette egne nettsider, og lage deg et knutepunkt for nettjenester du bruker ofte, som Facebook, Twitter eller en blogg – ”dette er meg på nettet, og her finner du meg”.

Du kan søke om nettadresser med ditt eget navn, eller hvilket som helst navn eller begrep, som familienberg.priv.no, syklubben.priv.no eller pusen-oskar.priv.no. Visse begrensninger på valg av navn er det likevel, dersom andre har rettigheter til navnet du ønsker deg. Du kan undersøke dette i varemerkeregisteret, patentregisteret og i Brønnøysundregisteret.

Med epostkonto under .priv.no kan man velge en norsk leverandør (registrar) underlagt norsk lov, og man kan slippe å få reklame på de personlige epostsidene slik tilfellet er med populære gratisalternativer som gmail.com og hotmail.com, som er underlagt amerikansk lovgivning, opplyser Norid.

Slik vil åpningen av .priv.no fungere:

  • Tildelingen starter slik at alle skal få like muligheter. Norid tar imot søknader fra privatpersoner fra mandag 6. juni 2011 kl. 10.00 til tirsdag 14. juni kl. 16.00.
  • Disse søknadene blir lagt på vent. Dagen etter gjennomfører Post- og teletilsynet en loddtrekning for å bestemme rekkefølgen for behandling av søknader der flere har søkt om samme domenenavn.
  • Hver person får bare delta i trekningen med én søknad om samme navn. Etter loddtrekningen behandles søknadene i den rekkefølgen som ble bestemt av trekningen.
  • Torsdag 16. juni kl. 10.00 åpnes det for vanlig mottak av søknader fra private. Etter dette skjer søknadsbehandlingen etter det vanlige først til mølla-prinsippet.