Drakk billig vin med Gates

Drakk billig vin med Gates

Norsk-amerikanske Nina Sundberg drar fra Microsofts hovedkvarter i Redmond for å bli direktør for server og plattform i selskapets norske avdeling.

It-karriere har tidligere skrevet om Frode Kristensen som pakket kofferten og dro til Redmond for å jobbe ved Microsofts hovedkvarter. I forrige nummer fortalte IBMs Stig Amundsen om sin nye hverdag i Kina. Nå er det på høy tid med en historie om noen som tar med seg flyttelasset til Norge.

Navnet Nina Sundberg høres kanskje ikke spesielt amerikansk ut. Det er fordi kvinnen som eier det har norsk far. Hun har nylig gjort det motsatte av Frode Kristensen, nemlig å dra fra Redmond til Norge for å bli en del av Microsoft Norges ledelse. Som ny direktør for server og plattform får hun ingen enkel start. Det første oppdraget blir nemlig å gjennomføre den største Windows Server-lanseringen i Microsoft Norges historie.

- Denne jobben er en åpenbaring for meg, sier hun engasjert.

Billig vin hos Gates. Sundberg er først og fremst et forretningsmenneske og ingen teknolog. Finansstudiene ble unnagjort ved Univerity of Colorado. Deretter jobbet hun en periode hos Dell, før hun fikk en unik mulighet ved nettbutikken Amazon.com. Der ble hun i tre år, og fikk god innsikt i hvordan it-bransjen fungerte.

Planen hennes hadde hele tiden vært å spe på utdannelsen med en Master of business administration. Gjennom dette studiet fikk hun innpass i Microsofts praktikantprogram. Dette inkluderte blant annet middag hjemme hos godeste Bill Gates.

Gates serverte vin

- Sikkerhetssjekken før vi slapp inn var som på en flyplass, erindrer Sundberg, og avslører muntert at de fikk vin av billigste sort til maten.

Deretter fulgte en treårsperiode som ansatt ved Microsofts hovedkvarter i Redmond, sist som produktsjef.

Tilfeldighetene skulle ha det til at hun stakk innom Norge akkurat da Geir Hansen, direktør for server og plattform i Microsoft Norge, var i ferd med å fratre fra stillingen. Hun hadde tidligere tilbrakt flere somre og vintre her, men akkurat dette besøket viste seg fort å være god timing. Hun ble nemlig tilbudt jobben som Hansens etterfølger.

Det norske skallet. Etter et par måneder i Norge har hun fått reflektert en del rundt forskjellene mellom amerikansk og norsk forretningsliv. Bortsett fra størrelsesforskjellen på hovedkvarteret i USA og kontorene på Lysaker, er det enkelte ulikheter som peker seg ut. Noe av det vesentligste er at møtene her har et mer demokratisk preg enn i USA.

- Her er man mer oppsatt på å bli værende i møterommet til alle har blitt enige, sier hun.

Et annet poeng er at det er atskillig større rom for å blande familie og jobb her til lands. Det vil eksempelvis si at det er stor takhøyde for å komme seint på jobb på grunn av barn. Dessuten er det enklere for kvinner å kombinere karriere og familie.

Jobb eller barn

- I USA må kvinner i større grad velge mellom å jobbe seg til topps og å få barn.

Men vår kultur gjør det også vanskelig for tilreisende å oppnå god personlig kontakt, skal vi tro Sundberg. Det tar tid å komme igjennom det norske skallet, og det er derfor vrient å få nye venner.

Hun har ikke lagt noen tidsplan for hvor lenge hun ønsker å bli i Norge, men i utgangspunktet blir det minst tre år. Nå går hun og mannen hennes på norskkurs to kvelder i uken. Språket har Sundberg i stor grad vent seg til gjennom oppveksten, men norske bil- og bensinpriser kommer hun ikke til å bli klok på med det første.