Dramatiske prisforskjeller for 1 TB

Dramatiske prisforskjeller for 1 TB

Lagringssystemer har dramatiske prisforskjeller, men også dramatisk forskjellige sikkerhetskrav. Listepriser er bare en indikasjon. Tilbud og etterspørsel avgjør.
 I 2003 ble det levert rundt 230 millioner platelagre for pc-teknologi og rundt 28 millioner platelagre for tjenestemaskiner og lagringssystemer.

Det er derfor ikke underlig at platelagre for pc-er er mye rimeligere. Disse benytter, ATA (Advanced Technology Attachment) som tilkobling, enten seriell, SATA, eller parallell, PATA.

Store prisforskjeller

I tjenestemaskinene og i laringssystemene benyttes det PATA, SCSI (Small Computer System Interface) og Fibre Channel.

1.000 GB lagringskapasitet med platelagre koster rundt 1,5 millioner kroner for tilkobling til de største tjenestemaskinene og 25.000 kroner med ATA. Det er en prisforskjell på 60 ganger.

-- En typisk anvendelse for billig lagring er videoovervåkning, eksempelvis i bussene i Israel, sier Øivind Martinsen, nordisk salgssjef i Nexsan.

Da spiller det ikke så stor rolle at platelagrene ikke har alle nødvendige overvåknings- og administrasjonsfunksjoner.

Nexsan har spesialisert seg på å lage avanserte lagringssystemer med PATA. Det gir med nødvendig programvare og kontroll, en pris per GB som ingen andre kan måle seg mot.

Rundt 40 kroner eller mindre tar Nexsan per GB (PATA), mens HP tar ned til 67 kroner per GB (SCSI) for den mest utbygde MSA1000, 153 kroner per GB for den mest utbygde EVA3000 (Fibre Channel) og 165 kroner per GB på toppmodellen EVA5000 for 35 TB. Ellers varierer HPs priser fra 267 kroner per GB til 385 kroner per GB for en startmodell.

Styring bidrar

Network Appliance FAS 250 med 1 TB koster 200 kroner per GB mens FAS 960 kommer på 251 kroner per GB. Begge benytter Fibre Channel. R200 med PATA kommer på mellom 57 og 75 kroner per GB.

Det er ikke prisen per GB som varierer så mye som tallene tilsier, men bidraget fra styringsenheten med nødvendig tilkobling og programvare som slår forskjellig ut, avhengig om det er lite eller mye lagring i kabinettet.

Ett av de mest uheldige tilfellene er den minste toppmodellen til EMC hvor styringsenheten alene kommer på over 1,4 millioner kroner.

Selv om listeprisene kan virke forskjellige ved å vurdere lagringssystem mot lagringssystem er de ikke så forskjellige når kunden får tilbudet. Da har tilbudet en helt annen prisprofil enn listeprisen tilsier.

Spørsmål om tiltro

Eksempelvis tilsier listeprisen på et av de største lagringssystemene at maksimalkonfigurasjonen skal selges for over 80 millioner kroner. Sannsynligvis vil ikke en norsk kunde betale mer enn 25 millioner kroner inkludert all tenkelig programvare.

Til slutt er det et spørsmål om tiltro og ekstra finesser som først og fremst får kunden til å velge den ene fremfor den andre.

Innsalg for å få kundens oppmerksomhet skjer. IBM har ifølge konkurrentene benyttet sterkt reduserte priser for å få kontrakter på sitt største lagringssystem ESS, populært kalt Shark.