Anti-amerikansk hacker bak dataorm

Anti-amerikansk hacker bak dataorm

Hackeren "Iraq Resistance" hevder ormen er et propagandaverktøy, men ønsker ikke å bli omtalt som terrorist.

E-post-ormen "Here you have" spredte seg som ild i tørt gress og overveldet en rekke bedriftsnettverk i USA i forrige uke, og i en kort periode på torsdag sto denne ormen for over ti prosent av søppelposten på internett, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

Finn Facebook-spionene

- Kunne knust alle

Hackeren som står bak ormen kaller seg "Iraq Resistance" (Irakisk Motstand), og hevder han designet ormen delvis som et propagandaverktøy.

- Skapelsen av denne er bare et verktøy for at stemmen min skal bli hørt, eller kanskje andre ting, skriver hackeren på dårlig engelsk i en e-post til PC Worlds nyhetstjeneste.

Gjerningspersonen avslører ingen detaljer om sin identitet. Han sier at han er overrasket over at ormen spredte seg så mye som den gjorde, og at han kunne gjort mye mer skade hvis han ville.

- Jeg kunne knust alle de som ble infisert, men det ville jeg ikke. Jeg håper alle forstår at jeg ikke er en negativ person!, skriver hackeren.

LES OGSÅ:

Fingersmuss på mobilen avslører passordet ditt

Ikke så ille som Terry Jones

Han skriver også at han er kritisk til USAs krigføring i Irak. På søndag publiserte hackeren en video på YouTube hvor han med en datamaskingenerert stemme gjentar sine påstander, men hevder at det han har gjort ikke er like ille som truslene til Terry Jones, og at han på ingen måte vil sammenlignes med en terrorist.

Terry Jones er pastor ved en liten menighet i Florida, og har fått hele verdens oppmerksomhet den siste uken fordi han har truet med å brenne koranen.

IT-sikkerhetseksperter er enige om at ormen kunne forårsaket mer skade. Blant annet inneholdt den flere ondsinnede komponenter som passordloggingsverktøy og et bakdørprogram som kunne gitt hackeren kontroll over infiserte datamaskiner.

Ifølge dataselskapet Cisco sto ormen for mellom 6 og 14 prosent av verdens søppelpost noen få timer på torsdag, og det var hovedsaklig bedrifts-e-postnettverk i USA som ble rammet. Disney, NASA, Proctor & Gamble og Wells Fargo var blant organisasjonene som fikk sine datamaskiner infisert.

LES OGSÅ:

Verste e-post-orm på ti år

Hellig cyber-krig

Sikkerhetsforsker Joe Stewart hos SecureWorks tror "Iraq Resistance" er en hacker fra Libya som forsøker å rekruttere støtte for en cyber-jihad hackergruppe kalt Brigades of Tariq ibn Ziyad, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

"Here you have"-ormen er den første på mange år som har hatt en så bred og høylydt virkning. De fleste hackere i dag ønsker ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet, fordi de vil at den ondsinnede programvaren de lager skal ligge skjult på offerets datamaskin så lenge som mulig.

I e-postene "Iraq Resistance" har sendt til PC Worlds nyhetstjeneste, forteller han at han er bekymret for å bli etterforsket, men at han ikke anser seg selv som kriminell.

LES OGSÅ:

"Misliker"-svindel på Facebook

Les om: