Arkivering på bøljan blå

Arkivering på bøljan blå

Seismikkselskapet TSS har laget en arkivløsning for høy sjøgang og trang plass.

Enkelte teknologibaserte arbeidsplasser er røffere enn andre. Noen teknologer trives utmerket i et stort datarom nede i en kjeller, mens andre foretrekker å være på sjøen. En vesentlig forskjell, bortsett fra stormen og de mange meter høye bølgene, er at det er begrenset tilgang til reserveutstyr når man befinner seg ute på det åpne havet. Det er derfor viktig å ha robust utstyr. Spesielt når oppdraget er å arkivere dyrebare data i sanntid.

Her kommer selskapet TSS (kort for Total Storage Solutions) inn i bildet. Selskapet har vært i operasjon siden 1997, og har vokst til å inkludere kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger, Kongsberg, Stockholm, København og Houston, Texas. Selskapet jobber innen tre hovedområder, henholdsvis stormaskin, datasikkerhet (backup/restore-løsninger for SMB-markedet) og altså seismikk.

Sanntidslagring

Seismiske data er dyrt å jobbe frem. Såkalte hydrofoner, en slags undervannsmikrofon, snapper opp ekko fra spesielle skudd utført av seismikkskipene. Store datamengder skal lagres i sanntid for å få gode bilder av havbunnen. Dette er rå seismiske data som ikke lar seg komprimere, og som kan avsløre forekomster av olje og gass.

Arne Leite, sjef for seismikk og it-tjenester i TSS, har selv mange års erfaring innen seismikk, og følte at det manglet gode nok lagringsprodukter tilpasset hverdagen ombord. Løsningen ble å utvikle et eget produkt basert på et lagringssystem fra IBM.

- Vi så begrensningene i IBMs system, men samtidig at det var gode muligheter til å videreutvikle det, sier Leite.

Den største utfordringen var at IBMs båndlagringssystem System Storage TS1120 først og fremst var tilrettelagt for å settes opp i store datarom på land, og ikke på en båt hvor slingring og forurensing er en del av hverdagen.

- Vi trengte noe som vi kunne sette raskt inn og ta raskt ut igjen, samtidig som det måtte tåle en trøkk. Det laget vi, fortsetter han.

Resultatet ble produktet Jaguar 3592, som er 25 prosent mindre enn den originale IBM-løsningen, har minimalt strømforbruk og ikke minst er godt beskyttet. Inni det spesialutviklede kabinettet er det plass til to IBM 3592 taper. Les videre på neste side!