Cisco vokser i datasenteret

Cisco vokser i datasenteret

To år etter at Cisco gikk inn i datasenteret med Unified Computing System er selskapet blitt en etablert aktør også på det norske servermarkedet.

I mars 2009 gikk Cisco inn i servermarkedet med Unified Computing System (UCS), som selskapets toppsjef John Chambers refererte til som «fremtidens datasenter».

Målet med UCS er å gjøre det enklere å bygge datasentre som er optimalisert for virtuelle ressurser. Det innebærer en helhetlig tilnærming der servere, lagring, nettverk og virtualisering administreres som ett miljø.

Det skal ifølge Cisco kunne redusere bedriftenes kapitalkostnader med inntil 20 prosent og driftsutgiftene med inntil 30 prosent. UCS blir konfigurert og solgt som et system, og skal ifølge Cisco kunne levere applikasjoner i løpet av minutter i stedet for dager.

Nye allianser

For å få til dette har selskapet inngått en rekke allianser. En av dem er sammenslutningen Virtual Computing Environment (VCE), som kompletterer Ciscos UCS-løsning med lagring og sikkerhet fra EMC og virtualisering fra VMware.

Med lanseringen av den nye strategien la selskapet seg imidlertid også ut med tidligere partnere som HP. På en pressekonferanse på Ciscos Partner Summit i 2009 la ikke toppsjef John Chambers fingrene mellom.

- HP er en konkurrent, og det vil bli gøy å konkurrere med dem. Vi har aldri hatt en konkurrent i 110 milliarder-dollars-klassen før. Sist vi hadde en slik sjanse var med Nortel, Lucent og Alcatel – fremragende selskaper som vi sto imot ganske bra, sa Chambers ifølge amerikanske Computer Reseller News (CRN).

Ciscos inntog i datasenteret har også satt fart i liknende satsinger fra konkurrentene. Blant annet introduserte HP samme år sitt Bladesystem Matrix – en alt-i-ett-løsning som i likhet med UCS kombinerer servere, nettverk, lagring, virtualisering og programvare.

I april 2010 ble HP endelig kuttet som Cisco-forhandler og -servicepartner. Begrunnelsen var ifølge Cisco at den økte konkurransen mellom de to selskapene gjorde at selskapet ikke lenger kunne gi HP partnerfordeler. Som mottrekk kjøpte HP opp nettverksprodusenten 3Com for å ta opp kampen med Cisco på nettverkssiden.

Cisco på blade-pallen

Siden har Ciscos datasentersatsing fortsatt å vokse. På en pressekonferanse i forbindelse med resultatene for årets første kvartal i mai i år, trakk John Chambers særlig frem UCS som et vekstområde og hevdet selskapet nå har 5 400 UCS-kunder internasjonalt og årlige UCS-ordre tilsvarende 900 millioner dollar.

To år etter lanseringen har analysebyrået IDC for første gang også tatt med Ciscos serverplattform i sin serverrangering. IDCs oversikt for første kvartal 2011 viser at Cisco nå står for 1,6 prosent av det totale servermarkedet.

Ifølge IDC er HP fremdeles verdens største serverprodusent og hadde en markedsandel på 31,5 prosent i første kvartal 2011. IBM er nest størst og hadde en markedsandel på 29,2 prosent. Dell er tredje størst med en markedsandel på 15,6 prosent, og deretter følger Oracle, Fujitsu og til sist Cisco på en sjetteplass.

Det er særlig på markedet for x86-baserte bladeservere at Cisco har hevdet seg. Dette markedet er i kraftig vekst og har de siste årene vært preget av skarp konkurranse. HP er fremdeles størst også her med en markedsandel på 50 prosent. IBM har en markedsandel på 20,2 prosent. Nytt av året er imidlertid at Cisco inntar tredjeplassen med en markedsandel på 9,4 prosent, og dytter Dell ned fra pallen.

- Markedet for bladeservere har i flere år har vært et svært konsolidert marked der de tre største produsentene står for mer enn 80 prosent av omsetningen. Med Ciscos inntreden har markedet fått en levedyktig ny konkurrent, sier Jed Scaramella, Research Manager, Enterprise Servers i IDC, i en pressemelding.

Også Gartner har merket seg Ciscos vekst i dette segmentet, der Cisco ifølge analysebyrået inntar en femteplass. Tallene er gode nyheter for Cisco, som har slitt med resultatene de siste kvartalene. Selskapet har gått tilbake på viktige områder som kjernesvitsjer og offentlig sektor, og iverksatte nylig et aggressivt program for å spare 1 milliard dollar i driftsutgifter og slanke bedriften.

- Fint å bli anerkjent

- Det er veldig fint å bli anerkjent, sier Rune Kongsrud, Product Sales Specialist Data Center i Cisco Norge, om at selskapet nå er med på IDCs serverrangering. Han forteller om bra pågang blant norske kunder.

UCS ble først lansert i Norge i desember 2009.

- Salget går veldig bra. Her hjemme så vi en gryende etterspørsel i fjor høst, og det løsnet like før jul. Den virkelig store økningen har skjedd i løpet av de siste ni månedene.

Ifølge Kongsrud har Vblock, EMCs lagringsløsninger som er en del av VCE-samarbeidet, vært en stor driver for mange av UCS-salgene så langt.

- Bundlingen av produktene er noe vi har lykkes godt med. Vi samarbeider med VMware og EMC om Vblock, og har levert en rekke løsninger basert på dette, enten som offisielle Vblocks eller integrert av partnere som Atea.

Også den liknende løsningen Flexpod, som bygger på lagring fra Netapp istedenfor EMC, begynner å få fremdrift.

- Vi har en masse aktivitet med partnerne rundt disse systemene, og forbereder oss på stor etterspørsel etter neste år. Det kommer også egne Vblocks for virtuelle skrivebordsinfrastrukturer fra Oracle og så videre, som gjør det mulig å skreddersy hvordan man ønsker å virtualisere alt fra klienter til store databaser.

Les om:

Drift