Conficker kostet politiet 30 millioner

Conficker kostet politiet 30 millioner

Gartner advarte om sårbarhetene allerede i 2005, men politiets datanett blir likevel ikke oppgradert.

I midten av mars ble norsk politi lammet av Conficker-viruset. I over en uke hadde politiet trøbbel med mange av etatens 16 000 pc-er. Operasjonssentralene fikk begrenset med informasjon som politipatruljene trengte i kritiske situasjoner. Saksbehandlere hadde bare delvis tilgang til sitt arbeid, og etterforskere fikk i sterkt begrenset grad håndtert etterforskningsdokumenter, skriver Politiforum.

LES MER OM ANGREPET: Politiet trenger to uker til virusrens

I Gartner-rapporten som ble lagt frem av PDMT i 2005, var det anslått at det ville koste 172 millioner kroner å få modernisert infrastrukturen i politiets datanett.

- Det er å kaste penger ut av vinduet når politiet flikker på et gammelt opplegg i stedet for å gjøre det helt og skikkelig med noe som er tilpasset den nye arkitekturen, sa leder for IKT-drift hos PDMT, Torhild Silseth, til Politiforum i fjor.

LES OGSÅ: It-krangel i politiet

- Allerede ekspansivt

Justisminister Knut Storberget fant heller ikke i år penger til politiets datanett i revidert statsbudsjett. Justisdepartementets presse- og informasjonsenhet svarte følgende til Politiforum:

- Muligheten for nye satsinger i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett er svært begrenset. For 2009 må dette også ses i sammenheng med at budsjettet for 2009, inkludert Regjeringens tiltakspakke, allerede er svært ekspansivt.

Seksjonssjef for ikt i Politidirektoratet, Geir Smith-Meyer Johannessen, sier det er en realitet at politiets it-infrastruktur er utdatert, og det er økende tendens til ulike former for driftsproblemer.

- Dette er svært alvorlig, og det er risiko for driftsproblemer som har konsekvenser for flere virksomhetsområder og som vil ramme politiets normale tjenesteproduksjon. Virushendelsen tidligere i år er et eksempel på dette, sier han.

LES OGSÅ: Frykter it-kollaps

Les om: