Datasenterdesign som open source

Datasenterdesign som open source

Facebook blir trendsetter for nye energieffektive datasentre.

Tidligere i år proklamerte Facebook at deres effektive design av datasenter vil danne skole. Nå får de støtte av eksperter.

Facebook har tatt et utradisjonelt grep og organisert hele utviklingen av datasenter inn i et åpent kildeprosjekt kalt Open Computer Project. Facebook arbeider sammen med AMD og Intel, Dell og HP samt partnere som Skype. De er også medlem av samarbeidsgruppen for smartere it, den såkalte ”The Green Grid”-gruppen.

- Å kjøre datasenterdesign som et åpent kildeprosjekt er temmelig nyvinnende og kan skyve it-industrien et langt skritt framover i å bli mer energiaffektive. For selskaper som Facebook, Google og Microsoft er datasenteret fabrikken der produksjonslinjene skal levere mest mulig for minst mulig kostnader. Når de deler kunnskapen har det effekt for alle andre, poengterer Mark Monroe, som er direktør i The Green Grid, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Tenk nytt, tenk enklere, tenk mål

Det er design av enklere bygg der datasenteret bruker vanlig uteluft til kjøling framfor luftkondisjoneringsanlegg. Denne type avkjøling er også blitt brukt en del i Europa i noen år, men med Facebook som referanse kan spredningen ta fart globalt.

Dette forutsetter også at gjennomsnitts driftstemperatur tillates å være høyere enn rundt 20 grader. For å oppnå denne temperaturen kreves mye energi til å trekke inn og kjøle ned luft til kjøleskapstemperatur. Dette energibehovet er lavere om luften styres smartere og temperaturen tillates å være 27 – 28 grader. Det går riktignok ut over dresskoden i datasentrene når operatørene en sjelden gang må inn dit og gå i t-skjorte og kortbukser.

Mest strømeffektive noensinne

Optimering av maskinvare som yter best og jevnest under høyere temperaturer krever samarbeid med flere leverandører. Grep som cellebygde dataskap med egen kjøleordning, mikroservere og lokale redundante strømforsyninger og avbruddsfrie strømforsyninger fører til bedre målstyring av energibruk. Gjeldende måltall for energieffektivitet (Power Usage Effectiveness (PUE)) er 1,07, på en skala der 1,0 er toppen.

Les mer: Slik blir Facebook Atom-drevet

Facebook er den første som har rapportert så høy effektivitet for datasenter. Sammenlignet med dagens normale design er effektiviteten 38 prosent bedre. Dette alene vil få mange til å se på dette designet i årene framover.

Det gjenstår ennå å teste dette designet i full skala over tid. En PUE på 1,07 var rapportert i et optimert referansedesign, og fullskalatest for et helt datasenter over et års tid gjenstår.

- Det er ingen grunn til å kimse av betydningen av hvordan en internettbasert nykommer og gigant som Facebook organiserer sine datasenter og får dem til å skalere så effektivt. Det har vært sett på både mytisk og mystisk hvordan de får til å utnytte alle deler av datasenteret så effektivt. Et åpent prosjekt som Open Compute Project viser det hele kan gi en eksplosiv framvekst av nye, effektive datasenter, sier Randy Smith som er eiendomsdirektør i tjenesteleveranddøren Rackspace.

Store påvirker de store for de litt mindre

HP er ikke akkurat en smågutt selv, men de bekrefter at hva store aktører gjør har stor effekt.

- Det av maskinvaren som gjør disse datasenterdesignene mulig er tilgjengelig nå. Vi hadde dem i utvikling for fire-fem år sia, men tvilte litt på markedsbehovet. Skikkelig fart på produktutviklingen kom for halvannet år siden når Facebook kom og ville ha slike løsninger til de nye datasentere, forteller Greg Huff, som er teknologisjef for industristandard-servere hos HP.

Les mer: Her lagrer Facebook dine data

De første virksomhetene som kommer til å ta dette i bruk er mediahus og andre innholdsleverandører, finanssektoren og tjenesteleverandører som skal ta nettskyen i bruk. Helt lik vil ikke designen være, siden Facebook er en monoapplikasjon. De fleste virksomheter kjører flust med applikasjoner i sine datasenter, og det krever egne tilpassinger.

Drift