De 10 viktigste it-strategiene

De 10 viktigste it-strategiene

Gartner har talt. Her er de ti viktigste punktene for strategisk it det neste året.

Grønn it står øverst på analyseselskapet Gartners liste over de viktigste strategiske teknologiene i året som kommer. Ifølge Gartner kan selskaper som ikke selv innfører tiltak for å redusere sitt energiforbruk, fort bli tvunget til det av nye lovreguleringer eller politiske endringer.

Også teknologier for sosiale nettverk står på listen, sammen med andre mer konkrete former for teknologiutvikling, som ny serverdesign. Gartners definisjon av strategisk teknologi innebærer at teknologien må ha en konkret innvirkning på den aktuelle virksomheten.

Det kan være at den medfører en investering eller gir et konkurransefortrinn i forhold til konkurrenter. Her er Gartners strategiliste:

1. Grønn it

Flere og flere selskaper tar dette innover seg som et sosialt ansvar. En grønn tilnærming er mangefasettert og kan påvirke driften av datasentre på mange måter, for eksempel ved at arbeidsmengder forflyttes for å få et mest mulig effektivt energiforbruk, eller ved at de minst energieffektive serverne bare benyttes når behovet toppes, bemerker Gartner- analytiker Carl Claunch.

Det kan også komme regulative pålegg om å kutte i energiforburket. Problemet her er politisk uforutsigbarhet, mener Claunch. Politiske eller kulturelle hendelser kan medføre dramatiske endringer, og det er derfor viktig ha en strategi på plass for endringer som uansett kan tvinge seg fram nokså raskt.

LES OGSÅ: Lenovo fra verst til best på ett år

2. Samlet kommunikasjon

Samlet kommunikasjon (dette nokså hypede begrepet kalles unified communication av "ekspertene", red. anm)handler i hovedtrekk om at kommunikasjonssystemene flyttes fra analoge til IP-baserte, digitale nettverk.

Men konvergensen gjelder ikke bare de opplagte tingene, som telefon og meldinger. Sett at for eksempel video brukes til å analysere trafikkmønstre. Slike anvendelser vil kreve mye lagringsplass, og skaper samtidig en møteplass for nettverksfolk og sikkerhetseksperter.

LES OGSÅ: Sparer stort på å integrere

3. Prosess-styring

Eller "Business Process Managament" (BPR), velkjent forkortelse gjennom 15 år med Powerpoint-presentasjoner. Dette er ikke en teknologi, men en måte å bruke teknologier på for å simulere, modellere og designe prosessene som styrer virksomhetene i en bedrift.

En nøkkeltrend, ifølge Gartner, er evolusjonen av BPM-suiter, som kan omfatte alt fra modelldrevet utvikling til innholds- og dokumentstyring, samhandlingsfunksjoner, tilkoblingsmulighetene i enkeltsystemer, forretningsanalyse og overvåking og administrasjon av dette.

4. Håndtering av metadata

Stadig viktigere etter hvert som bedrifter skal integrere ulike data, relatert for eksempel til kunder, produkter eller lager.

5. Virtualisering

Virtualisering er kritisk av flere årsaker. Bedre utnyttelse av av serverkapasitet er opplagt, men virtualisering er også en bra metode for å speile produksjonssystemer, som ledd i en plan for katastrofe-beredskap.

Ifølge Gartner er virtualiserting inne i en "2.0-fase", i den forstand at leverandørene har begynt å levere programvare for virtuelle maskiner sammen med operativsystem og nødvendig mellomvare.

LES OGSÅ: Virtualisering - en tikkende prisbombe

6. Mashups

Mashup-verktøy lar brukerne hente innhold fra ulike websteder og sy sammen en egen websentrisk applikasjon. Denne muligheten til å sette sammen fra ulike kilder blir fort avhengighetsskapende, mener Gartner.

7. Web som plattform

Fremtidens tjenestemodell. Nå. Et eksempel, ifølge Gartner, er meldingen om såkalt "cloud computing" som kom nylig fra Google og IBM. Disse vil i fellesskap tilby en ny plattform for applikasjonsutvikling til bruk for universiteter.

Dette bør avgjort være på radaren, mener ekspertene.

8. Computing fabric

Denne ganske nye betegnelsen er ment å behandle minne, prosessorer, og I/O-kort som en felles ressurs, i stedet for en fast installasjon. Bladservere er et skritt på veien, når det gjelder å dele på I/O, mener Gartner-analytiker Claunch.

- Men bladene er slett ikke det siste skrittet, sier han.

9. Virkelig web

Termen Real World Web er ment å beskrive den nye tilstanden som har oppstått gjennom tilgang nærmest overalt til nettverk med stadig større båndbredde, gjennom ulike mobiltektnoloiger. Det betyr at all mulig slags informasjon kan hentes fram nesten hvor som helst.

10. Sosial programvare

Dette inkluderer alt fra podkasting til blogger og wikier, med andre ord, alt som tilskynder utviklingen av sosiale nettverk.

Les om:

Drift