Endelig endring for Mail

Endelig endring for Mail

OS X Lion tar et tigersprang fremover med store forbedringer hva gjelder e-post.

OS X' e-postklient Mail har lenge ligget på etterbrenneren. Men med erfaringene Apple har gjort med iPad tilbakeføres innovasjonene tilbake til Mac-en, og det kommer et par nyheter til samtidig.

E-post i fullskjerm

Det mest opplagte som er annerledes er umiddelbart hvordan vinduet er oppdelt, med en vertikal e-post-bjelke til venstre og romslig plass til epost-meldingene til høyre.

Kombinert med Lions fullskjerm-visningsmulighet frigir dette plutselig en langt større del av skjermen til selve e-post-innholdet. En kjærkommen forbedring som i vesentlig grad forbedrer opplevelsen ikke minst på mindre skjermer som for eksempel en 11-tommer MacBook Air.

LES OGSÅ:

Her er nyhetene fra Apple

De individuelle meldingene vises med forhåndsvisning av innholdet på venstre siden, og frigir mer plass på skjermen til selve meldingen. Forhåndsvisningen minner om Outlook-funksjonalitet, og kan tilpasses for antall linjer som skal vises og også profilbilder dersom du har slike lagret under dine kontakter.

E-postkonto-hierarkiet til venstre med forskjellige mapper og innstillinger er midlertidig skjøvet til siden, men kan alltids hentes opp igjen. Siden man vanligvis henter opp mapper som Innboksen og Sendte e-poster fra e-post-strukturen i venstre rad har disse nå blitt forfremmet til en horisontal favoritt-bjelke liggende over meldingene. Denne delen av grensesnittet kan tilrettelegges individuelt ved å dra mapper fra sidelinjen og over i favoritt-bjelken.

For å markere og fremheve individuelle e-poster kan disse flagges på en enkel måte med forskjellige farger via en knapp i verktøypaletten øverst på skjermen. Verktøypaletten kan som før tilpasses dine behov med ulike knapper uten vanskeligheter.

LES OGSÅ:

iWork til iPhone og iPod touch

Bedre søk

En stor nyvinning med Mail er en sterkt forbedret søkefunksjon. Enkelte søkebegreper som navn, tidsrom og begreper blir identifisert som 'tokens' som kan legges til og velges bort enkeltvis. Treffene snevres inn i forhold til søkekriteriene, og søkene skal angivelig være meget raske.

De som har brukt Mail for OS X en stund vil vite at det finnes en måte å sortere e-post-samtaler som tråder. Men det eneste denne funksjonen så langt har gjort for deg er å markere e-postene i tråden med blått samt vise disse i en liste til høyre - ikke spesielt avansert.

Med den nye samtalefunksjonen flyter samtalene mye penere - hele meldingsfeltet til høyre viser de ulike e-postene som er sendt frem og tilbake mellom ulike deltakere i kronologisk rekkefølge, og alt innholdet som følger med i meldinger som det er svart på blir automatisk filtrert bort for mer oversiktlighet.

Også andre e-post-programmer enn Mail på OS X er støttet. Dersom det er ønskelig kan alt innholdet likefullt vises. Og når en diskusjon er avsluttet og kanskje har landet på en konklusjon kan hele tråden arkiveres samlet på en enkel måte.

LES OGSÅ:

Google sliter fortsatt med Gmail

Gratis @me.com

I tillegg til alt nytt og skinnende med Mail i OS X 10.7 Lion er det også andre gode nyheter på e-postfronten da Apple nå har gjort deres nettjeneste MobileMe gratis. Det betyr gratis me.com e-post-konto som synkroniseres automatisk mellom din Mac, din iPhone og din iPad.

Og mens vi er inne på iPhone - også Mail-appen for iOS har blitt vesentlig oppgradert med iOS 5.0. Endelig kan du bruke formatering av tekst i e-poster, med fete typer, kursiv og understreking. Navn i adressefeltet kan enkelt rearrangeres ved å dra disse omkring.

E-poster kan flagges og merkes med farge. Apples sky tillater at e-post-mapper også opprettes fra en iPhone eller iPad. Du kan søke etter tekst i e-post-meldinger, og i tillegg nyte godt av den utvidete ordbokstøtten for alle tekst-apper i iOS 5. Mye å se frem til, med andre ord.

Du kan lese mer om Mail for OS X 10.7 Lion hos Apple her. Mer om MobileMe Mail i skyen her. Og mer om Mail i iOS 5 her.

Les om:

Drift