- Et godt angrepspunkt for kriminelle

- Et godt angrepspunkt for kriminelle

Smarttelefoner blir mye vanligere og kan være et godt angrepspunkt for kriminelle, advarer Eurosecures sikkerhetsekspert Anders Nilsson.

- Smarttelefoner blir mye vanligere og kan være et godt angrepspunkt for kriminelle, ettersom de inneholder samme sensitive informasjon som pcen, sier Anders Nilsson, IT-sikkerhetsekspert i Eurosecure til IT-Bransjen.

IT-Bransjen skrev i forrige uke om datakriminalitet som er en reel trussel, men hva kan vi gjøre for å hindre at det skjer?

Les også: - Datakriminalitet en reell trussel

Jobber hjemmefra

- Den økende mengden av bærbare enheter som mobiler, bærbare pcer og usb-minnepinner gjør at informasjonssikkerheten vil få et økt fokus fremover ettersom ansatte ofte vil ta med seg de bærbare enhetene og jobbe hjemmefra, sier sikkerhetseksperten.

Virus vil lett kunne spre seg gjennom mobile enheter. En usb-minnepinne kan for eksempel lett komme til nettverk som ikke er ansluttet internett.

- Det betyr at bedrifter må beskytte seg fra angrep via internett, men også fra skadelig koder som kan spres på annet vis, sier sikkerthetseksperten.

Skadelig kode

For folk flest vil de store risikoene være phising og ulike former for skadelig kode.

- Phishing kan man bare beskytte seg mot gjennom kunnskap. For eksempel må man lære seg å se forskjell på ekte og falske meldinger, sier han. Nilsson legger til at brukere bør være forsiktig når de legger til andre personer på for eksempel Facebook.

- Det er også lurt å passe på at ingen får tilgang til passord på e-post og andre sider som krever innlogging.

Antivirusprogram beskytter i stor grad, men det gjelder å være oppmersom for å unngå å selv installere skadelige programmer, derfor anbefaler Nilsson å bruke kjente antivirusprogrammer med et godt rykte.

Cyberkrigføring

I fjor var Operation Aurora og botnets blant de største truslene på globalt nivå. Et nylig og svært aktuelt tilfelle av bruk av denne metoden er da Wikileaks-sympatisører brukte et botnet-verktøy for å angripe blant annet Mastercard og hente ut sensitive kortopplysninger.

- Problemet med Stuxnet gjelder først og fremst industriforetak, så vanlige brukere behøver ikke bekymre seg. Det nye med Stuxnet er at den utnyttet flere helt ukjente sikkerhetshull. Dette gjorde det veldig vanskelig å beskytte seg, sier Nilsson.

For naive

Lasse Maugesten, Norgessjef i Eurosecure skulle ønske folk tok flere sikkerhetshensyn.

- Det er viktig og nødvendig å forhindre at sensitiv person- eller bedriftsinformasjon kommer på avveie, eller at tilgjengelige ressurser på datamaskinene blir overtatt og brukt i botnets, sier han.

- Mange er for naive, og tenker at ingen vil angripe dem så lenge de ikke besøker skumle sider på internett. Dette er direkte feil, og det er dessverre ofte slik tankegang som fører til at sensitiv informasjon blir tappet, eller at maskinen blir infisert av fiendtlig og skadelig kode, sier Maugesten videre.

Dyktige

Hackere satser ikke like ofte på skadelig kode eller angrep som når ut bredt, men sikter seg oftere inn på smalere målgrupper.

Sikkerhetsekspert Anders Nilsson forteller at om kriminelle finner et sikkerhetshull og velger å bruke det i angrep mot noen få ofre, så er det være en risiko for at det vil ta lang tid å finne problemet.

- De som skrev Stuxnet var veldig dyktige og kan enkelt finne et nytt sikkerhetshull, sier han.

Utfordringen med it-sikkerhet vil absolutt ha sine utfordringer i årene som kommer.

- Det finnes større muligheter for å tjene penger på sikkerhetsbrudd enn tidligere og ”vanlige” kriminelle ser vinningsmuligheter. Derfor kommer kampen til å bli hardere. Operativsystemene blir sikrere, men angrepene blir smartere og flere, avslutter Nilsson.

Les om:

Drift