- Ferierende nordmenn økt sikkerhetstrussel

År inn, og år ut med advarsler har ikke lært oss å være forsiktig nok, mener et sikkerhetsselskap.

Publisert Sist oppdatert

Selv om været i ferietiden er usikkert, regner det i hvertfall hver sommer advarsler fra sikkerhetsselskaper om hvor ille vi oppfører oss i fritiden. Og da handler det ikke om usikker sex eller risiko å bli frastjålet lommeboka, nei, vi oppfører oss rett og slett som databarbarer som åpner alle kanaler for uvedkommende.

Denne ganger er det sikkerhetsselskapet EMC som mener at nordmenn ikke tar helt fri fra jobben når de reiser på ferie. Ansatte tar gjerne en kikk på eposten også når de er ute på tur.

Nordmenn i feriemodus tenker ikke alltid på at de selv kan være en økt trussel for sin bedrift. Mer og mer av vår kommunikasjon skjer via internett, og ved bruk av datamaskiner. På samme tid øker også den digitale kriminaliteten, skriver EMC i en pressemelding.

Sikkerhetsbrikke

Ikke uventet har selskapet selv en løsning for problemet, en sikkerhetsbrikke som ansatte i bedrifter benytter til å logge seg på mot jobben også i sommermånedene. RSA, sikkerhetsdivisjonen i EMC, har 150 000 av disse brikkene i omløp i Norge.

RSA SecurID brukes til pålogging når man skal inn på eksempelvis epost, Citrix-portal, nettbank og andre steder hvor det er krav om sikker pålogging av mobile brukere. Stadig flere norske bedrifter skaffer seg disse brikkene som gjør det mulig å logge seg på fra hvilken som helst maskin på en sikker måte, enten du er i utlandet eller i Norge.

- RSA har i dag rundt 150 000 brikker i bruk hos norske bedrifter. Tallet er sterkt økende, og dette viser at norske bedrifter ønsker å heve sikkerheten for sine mobile brukere. Dette er også en klar trend vi ser internasjonalt, sier Tom-Erik Sørensen, Channel Manager i RSA, i meldingen.

Sørensen påpeker også at det er viktig for ferierende nordmenn å være ekstra bevisst på sikkerhet når man logger seg på via ukjente datamaskiner i utlandet.

Det er mange såkalte "keyboardloggere" som nå finnes på markedet. Mange av disse kan lastes ned gratis mens de mer avanserte gjerne koster noen kroner. En keyboardlogger som er installert på en datamaskin vil enkelt kunne fange opp alle tastetrykk en bruker foretar seg. Dermed vil f.eks et brukernavn og et passord enkelt kunne misbrukes av uvedkommende etter at du som bruker har logget deg av systemet. Så om du logger på jobben fra en internett-kiosk i f.eks Hellas vil andre kunne logge inn som deg når du har forlatt lokalet.

LES OGSÅ: Vi er epostslaver