Fluke ser det meste

Fluke ser det meste

Med sin nye integrerte nettverksanalysator OptiView Series III vil Fluke gi «enterprise-wide» håndtering av endringer i nettverksinfrastrukturen.

Siden Agilent la ned sitt integrerte testverktøy J6800 i 2005, har Fluke vært enerådende med sin integrerte nettverksanalysator OptiView Series II i den tyngste delen av markedet for profesjonelt nettverkstestutstyr. Med OptiView Series III går Fluke et skritt videre for å kunne tilby så godt som alle testmuligheter i én pakke.

OptiView Series III skal gi nettverksadministratorer og servicefolk mulighet til raskt å analysere feil og fastslå om det er feil i selve nettverket, ved servere eller applikasjoner. Med støtte for gigabit har OptiView Series III større analysemulighet enn forgjengeren.

I forhold til Series II har den nye enheten fått en fiberport. Den har 1 Gigabyte minne, en 10/100/1000 RJ-45 monitorport og maskinvarehåndtert trigging og filtrering. Så vidt Nettverk & Kommunikasjon kan se, er dette den eneste integrerte nettverksanalysatoren på markedet som håndterer både trådløst og kablet fiber og kobber i én enhet.

Trigger på strenger

Nytt i Series III er blant annet 802.1x-autentisering, håndtering av gigabit linjehastighet med datafangst, trafikkgenerering og gjennomstrømning mellom nettverk, filtrering og triggere ut fra fritt fastsatte strenger, trigging for å håndtere fangst og analyse av hendelser, analyse av trafikk på applikasjonsnivå og muligheter for visualisering av applikasjonsytelse.

Ifølge Fluke er det uttrykte ønsker fra kundene om å få flere ting inn i samme verktøy, at forskjellige frittstående testenheter ofte ikke lar seg integrere, som ligger bak nyhetene i Series III.

Muligheten til å teste på fritt valgte strenger lar brukeren identifisere hvilke som helst ord, fraser eller bitmønstre i nettverkstrafikken. Dette blir det selvsagt lagt vekt på i forhold til etterlevelse av pålegg fra myndigheter (for eksempel Sarbanes-Oxley), men også av sikkerhetsmessige og kapasitetsmessige hensyn. Du kan for eksempel finne frem til Skype-trafikk og eventuell uønsket peer-to-peer-trafikk som krever mye båndbredde.

Du får imidlertid ikke noe svar på hvor mye båndbredde som benyttes av slik trafikk. Ikke det at Fluke ikke ser behovet, men de kom ikke i mål med dette i denne omgang. Så det får vente til neste utgave, som kan ventes i løpet av siste halvår i 2007.

Måler ytelse

Programvaren for analyse av kablede og trådløse nettverk er også oppgradert. Analyseprogramvaren for kablede nettverk kan teste applikasjonsytelse, teste 802.1x-autentisering og dekode flere protokoller enn forrige versjon. Det er også MIB-støtte for SNMP-deteksjon.

Programmodulen OptiView Wireless Network Analyzer tilbyr nå støtte for 802.1x EAP, deteksjon av trådløse broer og aksesspunkter med flere SSID-er og konfigurasjon av trådløse naboer. Det er også flere programvareopsjoner for analyse av en rekke problemstillinger rundt trådløse nettverk, som for eksempel fiendtlige aksesspunkter.

Analyserer gigabit

Selv om en del av analysene som OptiView Series III tilbyr kan utføres langt rimeligere med en bærbar pc og egnet programvare, er det en del ting de ikke kan. Som for eksempel å fange opp gigabit linjehastighet og analysere den i sanntid. Brukeren kan bestemme de spesifikke endepunktene for hver applikasjon og utføre traceroute på lag 3 eller lag 2 for å identifisere svitsj- eller rutergrensesnittet som endepunktet er koblet mot for hver applikasjon.

OptiView Series III har opsjoner som uttagbar harddisk, modulen Expert Analysis Option som skal hjelpe til å dekode pakker og en egen analyseopsjon for tale over IP for å måle både talekvalitet og tjenestekvalitet.

De fysiske målene på OptiView Series III er 26 x 23,4 x 6,4 centimeter. Enheten veier 2,2 kilo – tre med eksternt batteri. Den er utstyrt med trykkfølsom lcd-skjerm på 800 x 600 piksler. Foruten portene for nettverksanalyse, som er RJ-45 10/100/1000BASE-T og 1000BASE-X SFP GBIC fiber, har OptiView Series III tre usb-porter, plass til ett PC Card type II, og 15 pinners VGA-port.

Prisene Nettverk & Kommunikasjon har fått oppgitt er omregnet til norske kroner fra 153 000 kroner opp til 210 000, avhengig av konfigurasjon og tilleggsutstyr.

LES OGSÅ: Håndholdt tester for trådløse nett

Les om:

Drift