Halv pris på datasenter

Halv pris på datasenter

Ved å bruke prefabrikkerte datahaller som settes sammen etter «Lego-prinsippet» tilbyr HP å bygge datasentre raskere og rimeligere.

Flexible Data Center består av fire datahaller, som HP kaller «quadrants»/kvadranter som settes sammen rundt en driftsbygning i midten. Bygningene, som neppe kan kalles brakker – de er beregnet å stå i minst femten år, er kledd med metallplater og rundt 560 kvadratmeter i flatemål. Det er meningen at det skal være relativt enkelt å legge til flere kvadranter ved behov.

Ifølge HP er det etter samtaler med flere større kunder at ideen om å bygge slike datasentre kom frem. Mange av kundene har større datasentre med relativt dårlig utnyttelse, men samtidig kvier de seg for å bygge nye datasentre på tradisjonelt vis basert på prognoser om databehandlingsbehov for tiår fremover.

Da kan en løsning som er modulær og prefabrikkert være et alternativ. Nå tilbyr HP og andre leverandører containere med driftsklare datasentre, som passer i en del settinger, mens Flexible Data Center passer for andre. Ifølge HP skal det særlig være aktuelt for virksomheter som trenger store x86-baserte serverfarmer med virtuelle miljøer, som tilbydere av skytjenester.

Flexible Data Center har en PUE (Power Usage Effectiveness) på 1,2. PUE uttrykker hvor stor del av strømforbruket som går til dataprosessering i forhold til kjøling og annet. I gjennomsnitt har eksisterende datasentre en PUE på 2,0. Det uttrykker at halvparten av strømforbruket går til andre oppgaver enn dataprosessering. En PUE på 1,0 uttrykker at all strøm går til prosessering. Hver kvadrant kan håndtere utstyr som trekker inntil 800 kilowatt.

Drift