Håper på Rjukan-datasenterklynge

Håper på Rjukan-datasenterklynge

Green Mountain Data Centre er klare til å spleise på basalbehov og har troa på datasenter-cluster i Rjukan.

- Det er krav fra våre kunder om speiling, sier administrerende direktør i Green Mountain Data Centre (GMDC), Knut Molaug, om hvorfor selskapet som allerede sitter på 12.000 kvadratmeter med datarom i en gammel atombombesikret Nato-fjellhall på Rennesøy ved Stavanger, nå skal bygge rundt 5000 kvadratmeter til med datarom ved Svadde i Rjukan.

- Dette er en strategisk satsning for å øke vår konkurransekraft.

600 millioner kroner spytter de inn over de neste årene for å få det klart. Det er snakk om et nybygg, og har ingen relasjon til det allerede eksisterende Norzetta-prosjektet i Rjukan, selv om Molaug også håper konkurrenten kommer seg på beina.

- Internasjonalt er det vanlig å få opp clustre av denne typen virksomheter. Vi har ganske like grunnleggende behov, og å dele på infrastrukturkostnader er en fordel. Så for vår del synes vi det er positivt hvis andre får til det samme som oss, sier direktøren.

Nye, kravstore kunder

Det blir travelt for det nye prosjektet i Rjukan. Spaden gikk allerede i jorda for rundt en måned siden. Det er planer om at senteret skal kunne operere i drift mai 2014. Fra før har de fått signert en langvarig kontrakt med DNB, men ifølge sjefen er det ikke DNB som har krevet speiling.

Det er helt andre kunder de har i periskopet, men som vanlig i denne bransjen er Molaug veldig hemmelighetsfullt.

Han vil dog rose Rjukan for å ha vært effektive og imøtekommende da GMDC tok kontakt med sine planer. I tillegg gjør det gamle Hydro-hovedsetet Rjukan at GDMC fortsatt kan markedsføre seg med miljøriktig profil. 10 mw regner de med at senteret vil bruke.

- Vi tror de unike mulighetene som ligger i denne regionen vil bidra til at Rjukan kan bli en ny og betydelig næringsklynge for datatentere i Europa. En etablering som den vi foretar nå, fører ofte andre med seg.

Revitaliserte industrisamfunn

Nybakt styreleder i Rjukan Næringsutvikling, Svein Lier Hansen, vil at Rjukan skal kunne konkurrere kommersielt. Han synes gjenbruksfaktoren er flott.

- Gamle industrisamfunn kommer plutselig til rette igjen, for der ligger infrastrukturen allerede på plass, sier han, og legger til at det er avgjørende at kommunen, Tinn i dette tilfellet, tilrettelegger for etablering.

- Jeg håper dette bare er starten for et industrieventyr for Rjukan og Telemark.

Tinn-ordfører Steinar Bergsland mener den faktiske etableringen av et datasenter styrker hele lokalsamfunnet, med sine nesten 6000 innbyggere, som sådan. Han håper Norzetta-prosjektet også klarer å stable seg på beina.

IKT-Norge mener også det er en gledens dag.

- Det er gledelig at GMDC etablerer seg på Rjukan. I tillegg har vi kontakt med en 7-8 andre lokasjoner, måtte den beste vinne, sier Per-Morten Hoff.

- Dette er åpningen for it-industrien i Norge, og jeg håper fler prosjekter klarer å bevege seg videre fra Powerpoint-stadiet. Dette kan bli en stor industri for Norge!

Les om:

Drift