HP vil lage Lego-datasenter

HP vil lage Lego-datasenter

Mener datasentre kan bygges kjappere og billigere som byggesett.

Via ferdigbygde komponenter som settes sammen på en Lego-aktig måte, håper HP å kunne gjøre datasenterbygging kjappere og billigere. Kostnadene kan halveres sammenlignet med vanlig datasenterbygging, mener selskapet.

Konseptet Flexible Data Center ble offentliggjort i dag og består av fire store datasenterhaller som bygges rundt en operasjonell bygning i sentrum. Det hele er konstruert ut fra ferdigfabrikerte metallplater. Datahallene, hver på rundt 1829 kvadratmeter, kan bygges opp én av gangen, slik at flere kan legges til etter hvert som behovet øker.

Kan bygges ut

Bygningene kan bygges opp på mellom fire og seks måneder, hevder HP. Det er til stor forskjell fra tradisjonelle datasentre av murstein og sement som ofte er skreddersydd og som kan ta over et år å bygge.

- Vi kom opp med et Leog-aktig konsept, en industrialisert tilnærming til datasenterdesign, sier Kfir Godrich, teknologisjef i HPs Technology Service Group, til vår nyhetstjeneste.

Han legger til at datasentrene også skal være energibesparende.

Ideen kom etter at HP pratet med noen av sine større kunder. Mange av dem har datasentre som har lite kapasitet igjen, men er uvillige – eller ute av stand til – å åpne lommeboka for en ny fasilitet, særlig når det innebærer å måtte spå hva kapasitetsbehovet er ti år eller mer fremover i tid.

- En ferdigfabrikkert struktur kan hjelpe å løse det problemet ved å la selskaper starte smått og legge til nye moduler etter hvert som behovet for datakraft øker, sier Michael Qualley fra selskapet Forsythe Solutions Group.

Ifølge Qualley er ikke konseptet passende for alle plattformer, men bra for selskaper som bygger opp virtualiserte miljøer – store farmer med x86-servere.

Ikke først

HP har listet opp søkeleverandører, datasenterkolokaliseringsselskaper og selskaper som leverer finanstjenester som potensielle kunder. Ingen konkrete kunder har blitt nevnt, men Wells Fargo ble sitert i HPs pressemelding. Finansselskapet beskriver konseptet som ”en lovende tilnærming”.

Selskapet sier selv at de ikke forholder seg til Uptime Institutes målesystem for sjekking og sikring av redundans og pålitelighet.

- Med bedriftsskyen tror vi ikke de fleste applikasjoner kommer til å vøre kritiske applikasjoner, sier Godrich.

Selskapet er heller ikke først ute med å tilby et slikt system. Det britiske telekommunikasjonsselskaapet Colt kunne tidligere i juli si at de også selger fabrikkbygde datasentre som settes sammen på stedet og kan bygges ut etter hvert som behovet øker. På Uptime-skalaen skårer deres byggesett, som gir datasenter på 500 kvadratmeter, 3 pluss.

I tillegg er det nå flere selskaper som leverer små datasentre bygget inn i containere som kan stables oppå hverandre.

Lav PUE

Tilbake til HPs Lego-sett er PUE-raten for strømforbruk 1,2. Alt under 1,5 i PUE er ansett som effektivt, og de fleste eksisterende datasentre har PUE på rundt 2.0 ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Grunnen til den lave PUE-en er noen uvanlige innstillinger for strøm og kjøling. I motsetning til tradisjonelle datasentre er det intet hevet sementgulv for sirkulering av kaldluft – som ville gjort byggekostnaden dyrere, og det er ingen kjøler – som vanligvis er en stor del av den mekaniske kjølingsstrukturen.

I stedet tilbyr HP flere container-baserte konfigurasjoner for strøm og kjøling som blir stående utenfor og som kobles direkte til hver datasenterhall. De inkluderer fordampingsbaserte systemer og et luftstyringssystem fra leverandøren Kyotocooling.

- Vi dytter luft inn i volumet av hallen via en varmgangskonfigurasjon og tar det tilbake gjennom taket og tilbake til kjølingsenheten, sier Godrich.

HP sier de vil jobbe med kundene for å finne den beste konfigurasjonen ut fra lokalmiljøet.

Hver hall støtter opp til 800 kilowatt med serverutstyr og selve bygningen er ment å vare i 15 år.

Les om:

Drift