IBM fyller hundre år i dag

IBM fyller hundre år i dag

Står bak harddisken, disketten, strekkodene og magnetstripen på bankkort.

Den 16. juni 1911 ble selskapet Computing Tabulating Recording Corporation (CTR) dannet som et resulatat av en fusjon mellom de fire amerikanske selskapene: Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation, og Bundy Manufacturing Company. CTR endret navn til International Business Machines (IBM) i 1924.

Av de 25 største industriselskapene i USA i 1900, var det kun to som fortsatt var på listen i 1960, og av de 25 største selskapene på Fortune 500 listen i 1961, eksisterer kun 6 i dag. IBM har derimot vokst fra 1300 ansatte i 1911 til 430.000 ansatte i 170 land og er et av verdens mest verdifulle selskaper.

Tilpasser seg

IBM skriver i en pressemelding på bursdagen sin at selskapet er en av få bedrifter som har klart å tilpasse seg et samfunn i endring og selv vært en drivkraft for nyskapninger. Selskapet står bak mange innovasjoner. Fra harddisken og disketten til strekkodeteknologien, magnetstripen på bankkort og laserkirurgi til nanoteknologi for å bekjempe antibiotikaresistente bakterier og supermaskinen Watson som forstår det menneskelige språk og som vant Jeopardy!

IBM har vært sentral bak teknologien for å sende det første mennesket til månen, utvikle løsninger for fjernstyring av olje- og gassproduksjon, it-systemene under OL på Lillehammer samt gått i front for sosial ansvarlighet som likestilling på arbeidsplassen. IBM var blant de første selskapene til å likestille uavhengig av kjønn, rase, alder, legning eller genetisk profil.

Langsiktighet

Administrerende direktør og styreleder i IBM, Samuel J. Palmisano, uttaler at det viktigste IBM har lært er at man må planlegge langsiktig.

- For IBM betyr lansiktighet å hele tiden utfordre det etablerte, forbedre og se fremover. IBM har overlevd og vokst gjennom 100 år fordi vi har vært trofast mot våre verdier, samtidig som vi er villig til å endre alt annet. Dette har gjort det mulig å fornye teknologi, næringslivet og samfunnet gjennom 100 år og vi ønsker å utrette enda mer nå som vi starter på vårt andre århundre, sier han i pressemeldingen.

I Norge har IBM vært til stede siden 1935.

- IBM er et av eldste it-selskapene i Norge, og vi har vært med å bygge opp it-næringen og viktige samfunnsinstitusjoner gjennom 76 år, sier administrerende direktør Morten Thorkildsen i IBM Norge.

- Vi er stolte av at vår kompetanse og løsninger har vært viktige bidragsytere til noen av de mest krevende it-prosjekter Norge har hatt, samt levert avansert it-infrastruktur til mange av de store it-brukerne i Norge. I årene som kommer vil vi satse enda sterkere på å gjøre samfunnet smartere, sier Thorkildsen.

Drift