IBM samarbeider med Lefdal Gruve

IBM samarbeider med Lefdal Gruve

Internasjonale ambisjoner for et miljøvennlig datasenter i Nordfjord.

I dag signerte IBM og Lefdal Gruve en intensjonsavtale om å fremme gruva i Nordfjord som et ledende datasenter for miljøvennlig datadrift.

- Størrelsen på dette prosjektet er ikke nasjonal. Den er internasjonal, sier Egil Skibenes fra Localhost, prosjektleder for it-gruven.

IBM ser verdien av å konsolidere til større og færre datasentre.

- Gevinsten av å konsolidere er større enn noen gang, mye på grunn av nettskyen. Det er store gevinster å hente, sier Leonard Øvregård fra IBM.

- Utvikling av fremtidens teknologi for cloud computing og miljøvennlig datasentre er et viktig satsingsområde for IBM. Vi er overbevist om at Lefdal Gruve-prosjektet kan bli et ledende grønt datasenter både med hensyn til driftsøkonomi, størrelse og energieffektivitet. Vi vil gjennom denne avtalen løfte både prosjektet og Norge som datasenternasjon internasjonalt.

- Snakker med de vi bør snakke med

Hva intensjonsavtalen konkret går ut på, var partene lite villige til å svare på, men Skibenes forklarer målet som følger:

- Overordnet skal vi sammen med IBM forvalte vårt samfunnsansvar i årene fremover og gjøre Norge til en internasjonal stornasjon for datalagring.

Potensielle kunder er først og fremst privat sektor, selv om gruveprosjektets representanter innrømmer det ikke er til å stikke under stol at det også er mange muligheter for store kunder i offentlig sektor.

- Har dere noen konkrete kunder i kikkerten?

- Vi vil lete etter kunder også hos IBM og via generell internasjonal markedsføring. Det er bra også om IBM ser potensialet. Vi er i dialog med de norske bedriftene vi bør ære i dialog med, og står på scenen med aktører som Microsoft og Google.

- Er CERN noe dere har fokus på?

- Når det gjelder CERN har vi ikke hatt så mye fokus, men vi støtter de andre leverandørene i at vi vil ha CERN til Norge, som ville plassert Norge på kartet.

Fronter Norge

Partnerne har blant annet laget en video som presenterer vakre Norge, eller i alle fall de flotte naturomgivelsene i Måløy og Nordfjordeid-området, samtidig som den presenterer gruveprosjektet.

- Vi har også et budskap om Norge generelt - «the Norwegian solution, sier Sindre Kvalheim, administrerende direktør i Localhost.

Det er ikke noen minigruve det er snakk om, det er «verdens største olivingruve» og den går over flere plan.

- Hvis du bygger den ut riktig kan man plassere alle datasentrene i landet i den, forklarer Kvalheim.

- Vi er svært tilfreds med å ha fått et av verdens største teknologiselskaper inn som partner i å utvikle Lefdal Gruve til et verdensledende datasenter, og Norge som en fremtidig supermakt innenfor grønne datasentre.

Begeistret lokalpatriot

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, som selv er fra Sogn- og Fjordane, er i ekstase over prosjektet.

- Det viser at Norge er et attraktivt land for nye typer industrier. Det vi ser i dag er starten på en ny, grønn industri i Norge som også vil gi mye nye arbeidsplasser rundt om i landet. Det viser også hvor grunnleggende viktig bredbånd er, sier hun.

- Det betyr mye for nasjonen Norge at vi kan konkurrere på nye områder.

Næringsminister Trond Giske var også på plass for å overvære signeringen.

- Det er et enormt potensial i dette, og et enormt internasjonalt marked. Vi har blitt slik vi har blitt fordi vi har satset på våre naturgitte forutsetninger. Det innebærer blant annet mye stabilt norsk fjell. Vi er en steinrøys, sier han.

Han håper Lefdal Gruve kan vise verden at Norge er et attraktivt land for å leie datasenter.

- Dette kan være en av de mange beina Norge kan stå på etter oljen, sier han.

Les om:

Drift