- Itil henger ikke med i 2010

- Itil henger ikke med i 2010

Helge Skrivervik mener it-avdelingen er utryddingstruet.

Helge Skrivervik fra Team Mellvik / Mymayday.com snakket om sin skepsis til rammeverket Itil under konferansen Software 2010, i et foredrag med tittelen «Om Itil er svaret, hva var da spørsmålet?»

Han mener at Itil minst like ofte er problemet som løsningen og spør om forankringen i historisk datasenterfilosofi gjør rammeverket modent for skraphaugen.

Tidligere har han gått ut mot både Soa og konsolidering, og omtales av enkelte som en «universalskeptiker».

Selv mener Skrivervik kritikken mot Itil bunner ut i å være pragmatisk og ha sunn fornuft.

- Det handler om referanserammer. Vi kompliserer kompliserte prosesser og bruker fortidens begreper for å snakke om nåtiden. Da rygger vi inn i fremtiden, sier han.

Brukeren er sjefen

Skrivervik mener Itil ikke henger med i 2010. Før var selve dataene i fokus, nå er brukeren i fokus. Data som ikke er søkbare finnes ikke, i alle fall for brukeren. Og brukeren er sjefen.

- Før kunne vi bestemme referanserammene til brukerne. Nå stiller de krav til oss. Ikke bare har vi tilgjengelighet, vi krever tilgjengelighet, sier Skrivervik, før han spør deltakerne på Software 2010 om hvor mange som har sett på side fire av et Google-søk den siste tiden.

Svært få strekker hånden i været. Dataene skal være tilgjengelig, og det kjapt.

Utdatert tankegang

Universalskeptikeren tror it-avdelingen som sådan er utryddingstruet.

- Jeg tror ikke den forsvinner, men at den får en annen rolle. I 15 år har man i it-strategisammenheng snakket om hvordan it-avdelingen skal bli involvert i forretningsdrift. Men ingenting har skjedd, sier Skrivervik, selv om han ser en endring mot at it skal støtte forretning heller enn motsatt.

Hva er det egentlig mannen konkret har i mot Itil? Les mer på neste side!

Les om:

Drift