Jubileum for World Wide Web

Jubileum for World Wide Web

Denne uken fyller World Wide Web 15 år. Men weben er fortsatt i sin barndom, mener skaperen.

Den 30. april markerte 15-års jubileet for World Wide Web. Engelskmannen Tim Berners-Lee ved forskningssenteret CERN regnes som webens far. Tanken om et nett bundet sammen av hypertekst dukket opp allerede i 1980, da Berners-Lee bygget prototypen Enquire. Interessen for prosjektet var på den tiden heller laber. Det skulle gå nesten ti år før han fikk gehør for sine ideer.

Målet var å gi forskere lett tilgang til data, uansett hvor de måtte befinne seg. Dette skulle foregå ved hjelp av lenker i et nettverk. I 1990 hadde han utviklet verdens første nettleser som han kalte WorldWideWeb, samt en web-server. Resten er, som det heter, historie.

LES OGSÅ: Vil hindre sort hull hos CERN

Det finnes i dag 165 millioner websider, ifølge forskningsselskapet Netcraft. Tim Berners-Lee sier i et intervju med BBC at weben fortsatt er i sin barndom.

- At så mange mennesker rundt om i verden har jobbet sammen om å utvikle weben, har vært en fantastisk opplevelse. Og det internasjonale samarbeidet fortsetter. Det gjør også følelsen av at vi bare så vidt har startet å utforske mulighetene weben har, sier han.

LES OGSÅ: Internett er 30 år

Les om:

Drift