Knuser Notes

Knuser Notes

Microsoft og IBM kontrollerer det norske bedriftsmarkedet for epost. Siden 2008 har de to hatt over 80 prosent av markedet. Nå synes kampen tapt - for IBM og Lotus Notes.

- Det er ganske tydelig at IBM taper terreng, det har de gjort i mange år, sier analytiker Anders Elbak i IDC.

IDC står bak undersøkelsen som viser at Microsoft med Exchange/Outlook tar markedsandeler fra IBMs Notes på epost-applikasjoner. I 2011 hadde Microsoft 64 prosent av markedet og IBM 20 prosent (se tabell).

- Det er i utgangspunktet vanskelig å kommentere direkte på tallene da vi ikke vet hvilke lisenstyper eller løsninger IDC baserer sammenligningen sin på, og vi ikke har sett rapporten som Computerworld viser til. Generelt opplever vi en sterk vekst i IBM innen samhandling, hvor epost er et lite, men selvfølgelig sentralt element, sier Morten Meier som leder avdelingen for samhandlingsløsninger i IBM Norge.

Tøff konkurranse

Jonas Normann er produktsjef i Microsoft. Han forteller at selskapet ikke kommenterer lokale tall, men strekker seg likevel til å si at han syns tallene rimer.

- Tallene stemmer jo godt med trenden vi har sett over flere år, sier han og legger til:

- Vi mener at vi har lykkes med en plattform og en helhetlig løsning. For eksempel spiller Lync, Office og de andre applikasjonene hverandre gode.

- Men undersøkelsen viser kun tall for epost?

- Vi mener jo at våre løsninger er bedre også på epost, men sammen med hele samhandlingsplattformen blir det uslåelig, mener Normann.

Morten Meier i IBM påpeker på sin side at i tallmaterialet Computerworld viser til tar IBM markedsandeler fra Microsoft i 2011, sammenlignet med 2010.

- Vi tror vi vil kunne fortsette den utviklingen også i 2012, basert på vår suksess og nye kunder i inneværende år, sier Meier.

Han viser til at IBM Samhandling i Norge vokst med over 250 prosent i 2011 i forhold til 2010.

- Vi er sikre på at vi har inntatt en ledende posisjon innen samhandling, sier han og legger til at IBM for tredje år på rad er kåret til det ledende selskapet innen sosiale samhandlingsplattformer av IDC.

- Kan vinne noe tilbake

Anders Elbak i IDC slår imidlertid fast at tallene indikerer at mange virksomheter skifter til Microsoft-produkter når de pensjonerer Notes. Han mener en av årsakene kan være at Notes er en langt bredere plattform som det utvikles applikasjoner til.

- I dag velger mange virksomheter å kjøre tidligere Notes-applikasjoner som selvstendige løsninger, det gjør det enklere å skifte plattform til for eksempel Exchange, sier Elbak.

IBM lanserte nylig IBM Smart Cloud Docs. I pakken tilbyr IBM tekstbehandling, regneark og verktøy for å lage presentasjoner i nettskyen. Kontorpakken er kompatibel med Microsoft Office, OpenOffice og Lotus Symphony, og akkurat som med Google Docs og Office 365, kan flere brukere arbeide og diskutere i samme dokumentet samtidig.

Spørsmålet er om denne satsingen kan demme opp for Microsofts fremmarsj.

- IBM kan nok vinne noe tilbake, men ikke tilsvarende det de har tapt. Konkurransen vil stå på Unified Communication og Social Collaboration fremover, mener Elbak.

Helge Skrivervik i Mymayday.com ønsker IBMs satsing velkommen.

- Selskapet trenger et nytt fotfeste i dette segmentet. Hvorvidt Smartcloud Docs er hva som skal til, vil bare tiden vise. Om seks måneder kan vi gjøre opp en status, sier han.

Les om:

Drift